cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

25 anys del cas Watergate

Els ciutadans obliden els detalls de la dimissió de Richard Nixon davant la prosperitat actual

Els Estats Units varen commemorar ahir 25 anys de la renúncia del president Richard Nixon en la culminació de l'escàndol Watergate, quasi oblidat per un país al qual ara per ara li preocupa més l'auge econòmic que el record d'un dels capítols més tenebrosos de la seva història. Enquestes realitzades a poc dies de l'aniversari varen revelar que la majoria dels ciutadans dels EUA no recorda els detalls de l'escàndol i ha oblidat què va fer Nixon, a part de ser el primer president de la història d'haver renunciat.

La història, que va deixar un llegat de reformes polítiques, va començar el 19 de juny de 1972 quan el diari The Washington Post va revelar la detenció, dos dies abans, de cinc homes que havien tractat d'interferir les comunicacions del Partit Demòcrata a l'edifici Watergate, en ple centre de Washington. Segons l'informe dels periodistes Bob Woodward i Carl Bernstein, un dels detinguts era el coordinador de seguretat del Comitè per a la Reelecció del president Nixon.

El cas es va tancar quan, el 8 d'agost del 1974, Nixon es va dirigir al país per anunciar la seva renúncia després de concloure que, «a causa del cas Watergate, no comptaré amb el suport del Congrés que consider necessari per secundar decisions molt difícils i dur a terme les meves responsabilitats del càrrec». Havien passat dos anys des de la primera denúncia i en aquest període els Estats Units, sumits en un ambient de crisi desencadenada per la guerra del Vietnam, va conèixer el costat obscur d'un Govern al qual molts consideraven dels més immaculats.

L'Administració de Nixon va ser acusada de setge polític, suborn, extorsió, interferència il·legal de comunicacions, conspiració, obstrucció de la justícia, destrucció de proves i frau tributari. També se la va responsabilitzar d'haver fet ús il·legal dels serveis d'intel·ligència, de recepció il·legal de doblers per a campanyes polítiques, d'ús dels doblers del contribuent amb propòsits privats i d'abús de poder.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris