algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
18°

Clinton aprofita el funeral de Hassan per parlar de pau amb Barak i Arafat

El procés de pau era una prioritat a l'exterior de Hassan II

Un encontre tripartit entre el president nord-americà, Bill Clinton, el president palestí, Iasser Arafat, i el primer ministre israelià, Ehud Barak, va tenir lloc ahir en el marc dels funerals del rei Hassan II, va indicar la televisió pública israeliana. Segons aquesta font, la trobada que es va produir abans dels funerals va ser breu i no «ha tocat el fons» del procés de pau palestinoisraelià, sinó que els tres mandataris es varen acontentar a parlar en termes generals «per respecte a un difunt». De fet, no es varen facilitar més precisions d'aquesta trobada.

Barak i Arafat tenien previst haver-se vist dissabte, però la reunió va ser ajornada a causa del funeral de Rabat. Així i tot, la conversa va ser «animada», segons va explicar el portaveu de la Casa Blanca, Joe Lockhart. Aquest va ser el primer encontre tripartit des que Barak va assumir el càrrec, el passat dia 6.

Bill Clinton també va parlar breument amb altres dirigents d'Orient Pròxim: amb el rei Abdalah de Jordània, els presidents d'Israel, Ezer Weizman, i Egipte, Hosni Mubarak, i fins i tot amb el president de França, Jacques Chirac. El gran absent d'aquesta reunió va ser el president de Síria, Hafez el Asad, encara que tenia una bona relació amb el difunt.

El rei Hassan II va jugar un important però discret paper en els anys 70 i 80 dins del procés de pau en Orient Pròxim, i va ajudar els Estats Units en promoure l'acostament entre Israel i altres països àrabs, sobretot amb l'Egipte. De fet, el Marroc va ser el segon país, després d'Egipte, a rebre oficialment un primer ministre d'Israel. Així mateix, abans de morir, el rei Hassan II va fer saber la seva intenció de trobar-se amb el nou ministre isarelià en una entrevista al setmanari francès Nouvel Observateur.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris