algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Joies i catifes protagonitzen el «vol nocturn» de Chús Burés a Palma

Anit inagurà al castell de Bellver una mostra de les seves darreres creacions

El castell de Bellver ha estat l'espai triat pel dissenyador barceloní Chús Burés per acollir la selecció de catifes i joies Vol de nuit. La mostra va ser presentada ahir per la regidora de Cultura, Carme Feliu, i per Mai Felip, presidenta adjunta de la fundació BCD (Barcelona Centre de Disseny). No és la primera vegada que Chús Burés exposa a Mallorca, de fet manté des de fa anys una estreta relació amb l'Illa. De les anteriors presentacions a Palma, cal destacar-ne l'antalògica de l'any 1997 al palau Solleric.

Vol de nuit és el resultat de l'estada de Burés per terres berbers. En aquest sentit, Paul Bowles escriu al catàleg: «La cultura autòctona que existeix en aquest país és la cultura berber». Una de les inquietuds que l'artista vol suggerir és la funcionalitat estètica de la joia i la catifa, al marge de la propietat decorativa en si mateixa.

Com apuntà l'artista, el fet que les dones marroquines amaguin sempre sota la xilaba tot el seu aixovar «pot ser una manera de combatre l'abandó dels seus marits». Es podria dir que hi ha una mena de filosofia de la joia: són part de la seva vida i costums, i alhora serveixen per crear lligams de comunicació social i espiritual entre els homes. Pel que fa a les catifes, no hi ha dubte que al Marroc són molt més que un element decoratiu, ja que denoten sobretot un estatus social i econòmic.

A les dependències del Castell es podran veure dotze estores de diferents mides i formats. Moltes s'allunyen de la quadratura convencional per suggerir el perfil polièdric d'una maragda o l'acollidora silueta d'una mà hospitalària en què l'artista tracta d'agermanar disseny contemporani amb artesania.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris