cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
16°

L'Executiva unionista rebutja la llei de Blair per fer un govern a l'Ulster

Els partits nord-irlandesos proposaran avui candidats a membres del govern

Una reunió clau de polítics protestants per decidir si donaven suport a un acord de pau per a Irlanda del Nord acabà ahir, tan sols 15 minuts després d'iniciada, sense canviar la seva oposició al conveni. Al final de la reunió de l'Executiu del seu Partit Unionista d'Ulster (UPP), de 110 membres, el líder protestant David Trimble va dir als periodistes que encara pensa que el pla és imperfecte i injust. Trimble no va dir si l'UPP participarà avui en la històrica sessió d'obertura d'una assemblea de tots els partits per governar la província britànica. «Allò que he de dir-los anit és que l'opinió de l'Executiu sobre el pla roman inalterada», va dir Trimble als periodistes, sorpresos per la brevetat de l'encontre. En la reunió anterior de l'Executiu divendres passat, els dirigents protestants varen dir que el pla era summament imperfecte perquè no hi havia suficients garanties que l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) abandonàs les armes després que el seu aliat polític, el Sinn Fein, s'afegeixi a l'assemblea. «No he cercat, ni cercaré, un canvi en les polítiques del partit», va dir Trimble. Analistes polítics varen indicar que, en vista dels comentaris de Trimble, és difícil que l'UPP participi en l'obertura de l'assemblea avui, cosa que deixa dubtes sobre el futur de l'acord de pau del Divendres Sant.

Així mateix, ahir de matinada també va concloure el debat de la Cambra dels Comuns, en el qual es va aprovar el projecte de llei sobre el govern autònom, amb 343 vots a favor i 24 en contra. Aquests darrers eren, probablement, d'alguns conservadors que varen trencar la disciplina de vot amb el seu partit, i dels unionistes. El portaveu va indicar que «el nostre sentimient és que la gent continua cercant que el procés de pau funcioni. Mentre en quedi qualsevol possibilitat, nosaltres contribuirem a fer-lo funcionar, ho farem».

Segons la proposta angloirlandesa, els partits de l'Ulster hauran de presentar avui els seus candidats per integrar el govern nord-irlandès.
La constitució formal del govern i la transferència de poders tendria lloc el pròxim diumenge.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris