cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
18°

El president iranià critica ara les protestes dels estudiants

Occident critica l'opressió als universitaris i dóna suport al cap iranià

El president reformista iranià, Mohammad Khatami, va condemnar ahir horabaixa, per primer vegada, les manifestacions d'estudiants que s'han succeït durant la darrera setmana, des que un diari esquerrà, Salam, va ser tancat per ordre judicial. Les manifestacions dels estudiants, que cerquen reformes democràtiques al país i una separació del poder civil i religiós, varen rebre les qualificacions de «desviacions que seran reprimides amb força i determinació» pel president Khatami, en un missatge que va llegir a la televisió. El més curiós del tema és que els col·lectius universitaris són els que confiaven en Khatami per tirar endavant aquestes reformes, ja que va ser elegit fa dos anys precisament per defensar aquesta línia. A més, el president va ser el primer a condemnar les morts de sis estudiants a mans dels cossos policíacs.

D'altra banda, el suport internacional al president Khatami creix cada dia que passa. Els EUA varen fer una crida al Govern de Teheran perquè respectàs la llibertat d'expressió, d'associació i de reunió dels estudiants que es manifesten pacíficament. França, d'altra banda, va declarar que secundava «la voluntat d'obertura i de reformes» de Khatami.

El primer ministre turc, Bulent Ecevit, va considerar que les manifestacions estudiantils són una reacció «natural» contra un règim «opressiu». Suècia i Israel s'afegiren al suport a Khatami.

Així mateix, els estudiants que continuaven manifestant-se ahir a Teheran eren en general molt joves, semblaven fugir a tot intent de control polític i comptaven amb la simpatia de la població. Joves d'entre 16 i 18 anys es passejaven pels carrers vestits gairebé tots amb calçons texans i gorres de beisbol. Entre ells hi havia moltes al·lotes guarnides amb l'obligat xador islàmic.

El moviment semblava fugir a les associacions reformistes d'estudiants, molt presents en l'inici del moviment, la setmana passada. Aquestes formacions estudiantils —principalment l'Oficina de Consolidació de la Unitat— estan dirigides per exactivistes radicals ara aliats al projecte de reformes democràtiques del president Khatami.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris