nubes rotas
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
17°

Comença el retorn oficial dels albanesos mentre els serbis i els gitanos fugen

L'Acnur calcula que devers 70.000 serbis ja han deixat la regió

Els ciutadans de Kosovo varen viure ahir un camí d'anar i tornar: el retorn organitzat, per un costat, de refugiats albanesokosovars i, per l'altre, l'expulsió combinada amb la fugida de la població sèrbia i gitana, en la seva majoria gent gran.

Mentrestant, Sèrbia va celebrar ahir la seva festa pàtria de sant Vito amb gust amarg d'una nova derrota kosovar i una onada de crítiques al règim del president iugoslau, Slobodan Milosevic, al qual no tan sols l'oposició, sinó també l'Església ortodoxa varen demanar que dimiteixi.

Sèrbia central i Montenegro són les destinacions triades per gran part de la població sèrbia en la seva precipitada fugida de Kosovo, unes vegades fruit de l'expulsió i d'altres per por de la venjança dels albanesokosovars, que cremen i saquegen les cases que aquells deixen buides. Pràcticament, tots els serbis han estat expulsats de ca seva en els darrers dies per albanesos armats i amb uniformes de l'Exèrcit de Alliberament de Kosovo (UCK) i molts d'ells varen ser copejats.

L'Alta Comissaria de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur), que iniciava ahir el retorn organitzat d'albanesokosovars, «no té xifres» sobre els serbis desplaçats que hi pugui haver dins de Kosovo, però es calcula en devers 70.000 els que han abandonat la província, d'una població de 180.000, encara que l'Església ortodoxa eleva el nombre de fugits a 10.000 més. Mentrestant, a Kosovo Polje, ciutat satèl·lit de Pristina habitada principalment per serbis i gitanos, devers 500 «romes» i «egipcis», juntament amb uns pocs serbis, varen prendre un tren amb destinació a Sèrbia central. Uns se'n van sense voler-ho i altres tornen a un Kosovo devastat per 78 dies de guerra.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris