nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

Breus

• ANDORRA

Llei del català El Consell de Ministres del Govern andorrà aprovà el projecte de Llei d'ordenació lingüística sobre l'ús del català, única llengua oficial de l'Estat, però encara sense una norma que la reguli. La llei fixarà sancions lleus, greus i molt greus, amb multes de fins a mig milió de pessetes. El projecte aprovat pel Govern entrarà a tràmit parlamentari la setmana que ve, es debatrà al Consell General (Parlament) al mes de setembre, com estava previst, i a la tardor s'aprovarà amb tota probabilitat, ja que el Govern d'Unió Liberal (UL) té la majoria a la Cambra.E.P.

• CAMBOTJA

Procés contra Khmers Rojos La televisió cambotjana té la intenció de retransmetre en directe el procés dels antics caps dels Khmers Rojos, que començarà el mes que ve de novembre en Phnom Penh, per «assegurar la transparència del procediment», va indicar el primer ministre Hun Sen. Hun Sen acaba de demanar a l'ONU el desplegament d'experts judicials a Phnom Penh per preparar el procés del cap de la guerra Ta Mok i de l'antic torturador Kang Kek Ieu (més conegut pel nom de «Duch»). EPR.

• ESTATS UNITS

Pèrdues milionàries de Coca Cola La companyia Coca Cola Enterprises Inc. va xifrar ahir en devers 60 milions de dòlars les pèrdues ocasionades per l'escàndol dels refrescs a Europa i espera alguns resultats adversos per al segon trimestre del 1999. Malgrat que les intoxicacions detectades a Bèlgica han remès i s'han reprès les vendes de la companyia paralitzades a Europa, l'empresa va tornar a demanar perdó als consumidors pels «inconvenients que això ha causat». EFE.

• REGNE UNIT

Tancament d'ambaixades a Àfrica El govern britànic va anunciar ahir el tancament de les seves representacions diplomàtiques a quatre països africans, Gàmbia, Namíbia, Madagascar i Senegal, a causa de «possibles amenaces per a la seva seguretat». D'altra banda, Sudan i el Regne Unit varen acordar la tornada dels seus diplomàtics a les seves respectives ambaixades a Londres i Jartum, en el camí vers la normalització de les seves relacions, suspeses fa deu mesos. El Govern sudanès va demanar al britànic, l'agost de l'any passat, que retiràs els seus diplomàtics acreditats a Jartum, després que Londres donàs el bombardeig realitzat per EUA d'una fàbrica de medicaments a la capital de Sudan.EPR.

• XILE

El Socialisme vol el judici a Pinochet L'exdictador xilè Augusto Pinochet (1973-1990) «haurà de respondre pels seus crims», va afirmar ahir a les sessions del Consell Mundial de la Internacional Socialista (IS) el titular de l'organització, l'exprimer ministre francès Pierre Mauroy. Mauroy va afirmar que el proper probable triomf del candidat Ricardo Lagos a la presidència de Xile per l'oficialista Concertación, «tornaria a donar finalment a Xile un president socialista, després de 26 anys del tràgic destí del president Salvador Allende (1970-1973) i dels anys negres que va conèixer aquest país sota la dictadura de Pinochet, que haurà de respondre pels seus crims». Pinochet és a l'espera que el govern socialista de Tony Blair es pronunciï respecte de la seva extradició a Espanya.EPR.

• BÒSNIA

Incidents violents amb ferits greus La violència inter-ètnica a la República Srpska (RS, entitat sèrbia de Bòsnia) entre un grup de refugiats musulmans, que intentaven tornar a casa seva, i un grup de serbis de Bòsnia enfurismats va causar cinc ferits, dos d'ells greus, va indicar ahir l'ONU. L'enfrontament es va produir entre un centenar de serbis armats amb bastons que han atacat Tarovici (a 120 quilòmetres de Sarajevo) i un grup d'uns 60 refugiats musulmans, que desitgen recuperar la seva llar d'abans de la guerra, segons va assenyalar la portaveu de l'ONU, Kelly Moore, que no va precisar a quina comunitat pertanyien els ferits. Segons la portaveu, els musulmans procedien de la Federació croatomusulmana.EPR.

• RÚSSIA

Moscou, a favor d'una ONU forta Rússia es va pronunciar «a favor de reforçar l'ONU» com a únic mitjà per oposar-se a un sistema mundial «unipolar amb la dominació d'una única superpotència», Estats Units, va afirmar ahir el ministre rus d'Afers Estrangers, Igor Ivanov. «Rússia està a favor de reforçar l'ONU. Tot i els seus errors, Nacions Unides és l'única institució que té la base jurídica necessària i la legalitat reconeguda per tots per expressar els interessos de la totalitat d'Estats i pobles», va indicar.EPR.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris