cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 15°
14°

Breus

• EUA/RÚSSIA

Ieltsin dóna dossier del KGB de Kennedy El president rus, Boris Ieltsin, entregà a Bill Clinton un dossier dels arxius de la KGB sobre l'assassinat del president John Kennedy a Dallas el 1963, segons indicà ahir la premsa nord-americana. Aquests documents en rus contenen informació sobre l'assassinat del president a mans de Lee Harvey Oswald, que va viure durant un temps a la Unió Soviètica. Segons responsables de la Casa Blanca, els documents seran traduïts, analitzats i potser fets públics. Aquest «regal» que Boris Ieltsin va entregar diumenge al cap de l'executiu nord-americà durant la seva entrevista a Colonya és un signe, segons aquests responsables, de la normalització de les relacions entre Moscou i Washington, molt afectades per la crisi de Kosovo.E.P.

• UE

Acord d'associació amb Egipte Els ministres d'Afers Exteriors de la Unió Europea aprovaren ahir a Luxemburg un acord d'associació que vincula els Quinze amb Egipte, segons informà una font europea. La Comissió europea negociava, des de fa quatre anys, un acord per establir una zona de lliure canvi entre la Unió Europea i Egipte. Les diferències entre les dues parts, concretament en les qüestions sobre drets socials i drets de l'home com també en el tema dels immigrants clandestins egipcis a Europa, han estat superades.E.P.

Salven la Cimera de Rio Els ministres d'Afers Exteriors salvaren ahir a Luxemburg, reunits en Consell d'Afers Generals, la Cimera que es va fer a Rio de Janeiro (Brasil) entre la Unió Europea (UE) i Amèrica Llatina els pròxims 28 i 29 de juny en tancar un acord per començar a negociar l'1 de gener del 2001 l'establiment d'una zona de lliure canvi amb Mercosur "Argentina, Brasil, l'Uruguai i el Paraguai. França i Espanya han aconseguit al final superar les diferències. El procés de negociació per a la reducció de les tarifes i els serveis seran conduïdes i tancades tenint en compte els resultats de la ronda del mil·lenni en l'Organització Mundial de Comerç (OMC).E.P.

• RÚSSIA

Polèmica entorn del batle de Moscou El batle de Moscou i possible candidat a la presidència russa, Iuri Lujkov, es mostrà ahir a favor de la independència de Txetxènia, en assenyalar que si la majoria dels habitants d'aquesta república caucàsica ho desitgen, és necessari concedir-se-la. En el Primer Congrés Mundial de la Premsa en rus, inaugurat ahir a Moscou, Lujkov indicà que «si la població txetxena desitja la independència del president Boris Ieltsin a les eleccions del 2000, reiterà que, en aquesta qüestió, és necessari el respecte de «la voluntat del poble».E.P.

• IRAQ

Amnistia per a professors El president iraquià, Saddam Hussein, decretà ahir una amnistia a favor dels professors universitaris que varen deixar il·legalment l'Iraq. Aquests professors seran autoritzats a tornar al país sense risc de ser perseguits per la Justícia. L'amnistia presidencial té lloc un dia després que el Govern formulàs una recomanació al Consell de Comandament de la Revolució (CCR) en què es demanava que s'abandonassin les persecucions judicials contra els iraquians que varen deixar el país sense el consentiment de les autoritats o falsificant els documents. E.P.

• UCRAÏNA

Demanen tancament de Txernòbil Els Estats Units i la Unió Europea han tornat a exigir el tancament per l'any que ve de la central ucraïnesa de Txernòbil i reafirmaren en aquest sentit el seu suport a Kíiv. «Reafirmam el nostre compromís de donar suport a Ucraïna perquè obtengui el finançament necessari per reforçar el seu sector energètic, i perquè es faciliti el tancament de Txernòbil (...)», afirmen els Estats Units i la UE en un declaració feta pública ahir. Aquesta declaració ha estat aprovada pel president nord-americà, Bill Clinton, el canceller alemany, Gerhard Schröder, i el president dimissionari de la Comissió europea, el luxemburguès Jacques Santer. E.P.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris