cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín: 16°
15°

Solana decreta la fi de la campanya aèria amb la retirada de les tropes sèrbies

L'UCK i la KFOR acorden la «desmilitarització i reconversió» de la formació separatista

91094

Un nin serbi mira a través de la finestra d'un autobús.

El secretari general de l'OTAN, Javier Solana, decretà ahir el final formal de la campanya aèria contra Iugoslàvia, que havia estat «suspesa» el passat 10 de juny, després de constatar-se la retirada, amb un dia d'antelació, de les forces sèrbies a Kosovo, segons assenyalà l'Aliança Atlàntica en un comunicat. D'altra banda, l'Exèrcit d'Alliberament de Kosovo (UCK) ha aconseguit un acord amb la Força de Pau per a Kosovo (KFOR) per la seva «desmilitarització i reconversió».

«Actuant sota l'autoritat confiada pel Consell de l'OTAN, decideix posar fi, amb caràcter immediat, a la campanya aèria que havia suspès el 10 de juny de 1999», declarà Solana a la nota.

«He estat informat pel cap suprem de les forces aliades a Europa, el general Wesley Clark, que totes les forces militars i de policia sèrbies han abandonat Kosovo conforme a l'acord tecnicomilitar signat pel comandament de la KFOR i els representants del Govern iugoslau el 9 juny», precisà Solana.

La retirada total de les forces sèrbies a Kosovo ha culminat una mica més ràpid del que estava inicialment previst, ja que la data límit estava fixada a la mitjanit d'ahir, segons disposava l'acord militar aconseguit entre l'OTAN i les autoritats iugoslaves després de la «capitulació» de Belgrad.

Per la seva banda, els Estats Units confirmaren ahir que s'ha aconseguit un acord entre el comandament de la KFOR i l'UCK sobre la desmilitarització de les tropes separatistes. El text d'aquest acord ha estat enviat a Brussel·les per a la seva aprovació pels membres de l'OTAN, precisà el conseller per a la Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Sandy Berger.

Segons aquest acord, «de desmilitarització i reconversió de l'UCK», tots els membres d'aquesta força han d'acceptar l'alto el foc i renunciar a dur armes en determinades zones, ciutats i carreteres. També han de renunciar a emprendre qualsevol activitat militar sense l'aprovació del comandament de la KFOR, declarà Berger.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris