nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
20°

Els serbis s'hauran retirat del tot anit si mantenen el ritme marcat per l'OTAN

Queda per definir el destí de les tropes russes per evitar les tensions amb els albanesos

103172

L'emoció dominà el comiat dels primers seixanta-cinc homes de la KFOR-Espanya que sortiren ahir des d'Almeria cap a Macedònia.

Les forces iugoslaves hauran abandonat totalment Kosovo avui vespre, després de la seva retirada a temps de la zona 2, segons confirmà ahir l'OTAN.

Mentrestant, les tropes de l'OTAN continuen el seu desplegament a Kosovo, on es reuniran d'aquí a uns dies amb el contingent rus, d'acord amb el pacte assolit amb Moscou.

El consens sobre la participació dels russos en la KFOR (Força de Pau a Kosovo), exigit per la guerrilla albanesa per iniciar l'abandó de les armes, ha permès el descens de la tensió i de les inquietuds occidentals.

A més, l'Exèrcit d'Alliberament de Kosovo (UCK) anuncià ahir que «els seus homes no duran més armes pels carrers de les ciutats». «El replegament de la zona 2 és complet», anuncià un portaveu de l'OTAN, d'acord amb el calendari convingut entre Belgrad i l'Aliança.

L'Exèrcit i la Policia iugoslaus han d'abandonar Kosovo d'aquí al vespre, i fins i tot «podria passar que aquest replegament es compleixi abans, durant diumenge», va dir el portaveu.

La KFOR, que tindrà 50.000 homes en total, estarà formada també per 3.600 soldats russos, xifra inferior als 5.000 i 10.000 homes que Moscou estava disposat a enviar per donar suport als seus aliats serbis a la província. Aquestes tropes, que substitueixen el sector autònom que Moscou pretenia obtenir dels occidentals, seran repartides en tres dels cinc sectors existents: el nord sota el comandament francès, l'est americà i el sud alemany.

A això s'ha d'afegir l'aeroport de Pristina, que serà controlat pels russos, mentre que el control aeri recaurà en mans dels militars de l'Aliança Atlàntica.

D'altra banda, un fossa comuna amb més de cent cadàvers ha estat descoberta al poblat de Velika Krusa, al sud-oest de Kosovo, on una comissió britànica d'investigació va començar a treballar, indicà ahir el ministre de Relacions Exteriors, Robin Cook.

Aquest descobriment «confirma els testimonis dels refugiats», afirmà el ministre en un comunicat, subratllant «l'amplitud de la carnisseria» perpetrada pels serbis.

Dijous passat Londres va estimar en 10.000 «els homes, dones i nins innocents» assassinats pels serbis durant almenys cent massacres, i va anunciar que els soldats britànics enviats a Kosovo també havien descobert diverses cambres de tortura.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris