cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°

Nelson Mandela es jubila i Mbeki és el nou president

El cap d'Estat fa una crida a la culminació de l'alliberament del país

Thabo Mbeki jurà ahir dimecres com a president de Sud-àfrica i, en el primer discurs com a nou cap d'Estat, va prometre que prosseguirà l'«alliberament» que el 1994 inicià el seu predecessor, Nelson Mandela. «Fa cinc anys que començàrem un llarg viatge contra l'opressió i la gent ens va tornar a votar perquè avançam per aquest camí», digué Mbeki davant les quasi 100.000 persones que es congregaren a la capital per seguir en viu la cerimònia.

Amb veu tremolosa a causa d'un constipat, el successor de Mandela destacà que «les nostres nits continuaran plenes de malsons mentre milions de persones continuïn humiliades i la nostra societat, fracturada per la pobresa i la raça».

Les paraules de Mbeki, de 56 anys, contrastaren amb les que Mandela, de 80 anys, pronuncià a continuació en el seu primer discurs ja com a expresident. Després de donar suport al seu successor, Mandela va insistir, en dues ocasions durant la seva breu intervenció, en la necessitat que els sud-africans «oblidin les diferències» per mantenir la unitat del país. La distància que separa els enfocaments dels dos discursos vénen a reflectir el pas de l'era de la reconciliació racial, liderada per Mandela, a la de transformació social, que encarna Mbeki i que tindrà com a objectiu la cohesió d'una societat molt poc igualitària.

La majoria de raça negra que de manera aclaparadora renovà en les eleccions del passat dia 2 la confiança en el partit de Mandela i Mbeki, el Congrés Nacional Africà (CNA), continua en la misèria i sense accés al poder econòmic, en mans encara de la minoria de raça blanca. El mateix Mbeki advertí del perill d'aldarulls socials promoguts pel seu mateix electorat en cas que persisteixin les diferències socials que el règim de segregació racial o apartheid deixà com a herència i que el carisma de Mandela havia aconseguit fer oblidar.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris