cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°

AI adverteix que la majoria dels violadors del drets humans va fugir de la Justícia

Amnistia Internacional vol aconseguir que la pena de mort no s'apliqui el 2000

«Tot i que el 1998 hi va haver importants avanços, com la detenció del dictador Augusto Pinochet i la creació d'un Tribunal Penal Internacional, no ens hem d'enganyar, la major part dels violadors dels Drets Humans escaparen a la justícia». Així resumeix l'any passat el director de la secció espanyola d'Amnistia Internacional, Esteban Beltrán, que va presentar ahir a Madrid el seu informe anual.

L'informe «Memòria de la intolerància» se centra aquest any en la pena de mort com a objectiu que aquesta pràctica «quedi abolida l'any 2000», afegí Beltrán.

L'organització, que qualifica la pena capital com «un enfrontament a la humanitat», indica que aquesta no resol el problema del crim. Els governs que argumentin que la pena de mort és necessària en societats atemorides per la violència, «eludeixen les seves responsabilitats i s'han de centrar en eradicar el problema, millorant el traball dels agents de la llei i abordant les seves causes».

Amnistia Internacional assenyala a més que la pena capital «no és un concepte abstracte. Tots els mètodes d'execució són espantosos i tots poden fallar. Es tracta d'un acte repulsiu que a ningú s'ha de demanar que executi o presenciï i que ningú no té el poder d'autoritzar».

Durant 1998 hi va haver execucions en 38 països i en almenys 77 hi havia presos condemnats a mort. Els Estats on aquesta pràctica és més habitual són la Xina, Aràbia Saudita, Sierra Leone i Estats Units. Aquest darrer país, «tot i la seva pretensió d'ostentar el llideratge internacional en qüestions de Drets Humans, seguia sense respectar la promesa fonamental que garanteix drets iguals per a tots». L'informe anual d'Amnistia Internacional acusa Estats Units d'haver estat en 1998 «l'únic país conegut en el món» en executar condemnats que eren menors d'edat en el moment de cometre el seu crim.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris