cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín: 16°
15°

Els Quinze donen llum verd a un acord per dotar la UE de capacitat militar pròpia

Alemanya, Espanya, Bèlgica, França i Luxemburg crearan una força d'intervenció ràpida

Els quinze caps d'Estat o de Govern de la Unió Europea arribaren ahir, en una decisió sense precedents, a un acord per dotar la UE de capacitat militar pròpia en el maneig de crisis regionals.

El salt cap a l'Europa de la Defensa, una vegada aconseguits el mercat sense fronteres i la moneda única, ha estat possible gràcies al canvi d'actitud del Regne Unit i s'ha vist afavorit per la dramàtica experiència de la guerra contra Iugoslàvia.

Així, Alemanya, Espanya, Bèlgica, França i Luxemburg, que participen a Eurocorps, decidiren ahir crear una força de reacció ràpida europea, «disponible per a les accions de la Unió Europea i de l'OTAN», segons una declaració realitzada en el transcurs de la cimera europea de Colonya.

Durant el matí d'ahir, els Quinze decidiren dotar-se dels mitjans necessaris «per decidir i actuar davant les crisis» amb el fi de reforçar la política europea en matèria de Seguretat i Defensa.

Aquesta declaració dels països participants a Eurocorps parteix de la cimera franco-alemanya del passat 29 de maig a Tolosa (sud-oest de França), en què París i Bonn varen sol·licitar que aquesta unitat, «i en prioritat el seu estat major», s'adapti «per constituir un cos d'intervenció ràpida europea».

Els cinc països han assenyalat que l'adaptació d'aquesta unitat militar «hauria de realitzar-se d'aquí a un any», per fer valer «una contribució concreta a la construcció de mitjans que permetin a la UE jugar tots els seus papers en l'escena internacional».

«Aquest cos armat renovat respondrà al desig de la UE de veure els seus països membres disposar de forces adaptades a les operacions de gestió de les crisis», afegeix la declaració.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris