nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
16°

Breus

• Turquia

Manipulació de les paraules d'Ocalan Juristes internacionals consideren que s'ha dut a terme una «manipulació grollera» dels mitjans de comunicació turcs de les declaracions que el líder del Partit dels treballadors del Kurdistan (PKK), Abdalah Ocalan, féu a la sessió de dilluns del judici que es desenvolupa contra ell a l'illa-presó d'Imrali, segons informà l'advocat basc Txema Montero, que es troba a Istanbul. Montero, que es desplaçà a Turquia com a observador internacional, encara que se li negà l'entrada al judici, assenyalà que s'estan manipulant les paraules d'Ocalan, ja que el Govern turc només ha permès la presència en el procés de la televisió del país, amb un traductor oficial, limitant la feina de la premsa estrangera al seguiment del judici a través d'un circuit de televisió.E.P.

• UE

Pacte d'ocupació Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea (UE) adoptaran a Colònia l'anomenat Pacte Europeu per l'Ocupació que reafirma que la lluita contra l'atur és la principal prioritat dels Quinze, encara que no aporta cap mesura concreta comuna en aquest àmbit, ja que «la política d'ocupació depèn dels estats membres», recordà ahir el president de la Comissió Europea, Jacques Santer.E.P.

Espanya retirarà Westendorp El Govern espanyol retirarà la candidatura de Carlos Westendorp al lloc de Mister Pesc (representant exterior de la Unió Europea) quan existeixi un consens dels Quinze sobre la designació del secretari general de l'OTAN, Javier Solana. «La retirarem si arriba el moment en què el senyor Solana pugui ser objecte de consens, naturalment», va declarar a Brussel·les el ministre d'Exteriors, Abel Matutes. «En aquest cas, Espanya retiraria la candidatura de Westendorp i no posaria cap obstacle, al contrari, se sumaria a aquest consens a favor del senyor Solana», va afegir Matutes.E.P.

Una passa cap a la defensa Els caps d'Estat i de Govern dels Quinze han de prendre a la cimera de Colònia, demà i divendres, la decisió d'«integrar» a mig termini a la Unió Europea els mitjans militars de la Unió Europea Occidental (UEO) per operacions humanitàries o de manteniment de la pau. Sense comprometre's en una data per a la plena realització d'una defensa comuna europea, els líders de la UE han d'adoptar una declaració fixant la «data objectiu» de finals del 2000 perquè certs mitjans militars de la UEO siguin utilitzats per la UE, encara que només en operacions humanitàries o de manteniment de la pau.E.P.

• Sud-àfrica

La sentència de Botha, invalidada El Tribunal Suprem de El Cap invalidà ahir en apel·lació, per vici de forma, la condemna de l'antic president sud-africà Pieter W. Botha a una multa de 10.000 rands (unes 250.000 pessetes) i 12 mesos de presó amb llibertat condicional, per negar-se a comparèixer davant la Comissió de la Veritat i la Reconciliació (TRC). El jutge Selwyn Selikowitz anuncià que el Tribunal ha invalidat el judici a primera instància del Tribunal de George (estat de El Cap) que el passat 21 d'agost va declarar culpable Pieter Botha de obstrucció a la Justícia per la seva negació a cooperar amb la TRC.E.P.

• Líban

Nous atacs aeris israelians L'aviació israeliana bombardejà ahir, per cinquena vegada des de la matinada d'ahir, un bastió de l'Hezbolah integrista xiïta al sud de Líban, segons anuncià la policia libanesa, sense precisar si va causar víctimes. Caçabombarders israelians llançaren dos míssils aire-terra entre les localitats de Jbaa i Ain Bussuar, en el massís de Iqlim at-Tuffah, adjacent a la regió cristiana de Jezzin. Un quart de hora més tard, els caces israelians tornaren a la càrrega i llançaren altres dos míssils sobre el mateix objectiu, afegí la Policia. El matí, l'aviació israeliana efectuà uns altres quatre bombardeigs contra aquest massís, així com contra altres sectors pròxims a la regió de Jezzin, sense causar víctimes.E.P.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris