cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

L'Havana demanda els Estats Units per més de 27 bilions de pessetes per danys de guerra

Vol una compensació pels morts i discapacitats causats pels 40 anys de «guerra bruta» contra Fidel Castro

Cuba llançà ahir una descàrrega legal i política contra els Estats Units en demandar el pagament de 181.100 milions de dòlars (més de 27 bilions de pessetes) en compensació pels morts i discapacitats causats pels seus 40 anys de «guerra bruta» contra el govern del president Fidel Castro. La massiva demanda, en nom de 3.478 morts i 2.099 discapacitats per l'«agressió» de Washington, sembla ser la resposta de l'Havana a una acumulació de legislacions hostils contra l'illa adoptades en els darrers anys als Estats Units.

El diari Granma, òrgan del governant Partit Comunista, publicà la detallada demanda legal, i diu que va ser presentada dilluns en una cort de l'Havana per diverses organitzacions que representen el poble cubà, entre elles un moviment infantil. El document de vuit pàgines enllaça dret, història, política i extractes d'informes de la CIA per detallar una lletania d'«atacs» directes i indirectes des del triomf de la revolució de Castro, el 1959.

Les «agressions» van des de suport als anomenats rebels de l'Escambray, en la dècada de 1960; i l'errònia invasió a la badia de Cochinos, el 1961; fins a intents de subversió des de la base naval nord-americana de Guantánamo i la introducció d'epidèmies a l'illa. El document es queixa que el poble cubà va ser perjudicat per les despeses excessives de defensa que va haver de fer. Així mateix, detalla un historial de presumptes actes de «terrorisme» secundats des dels Estats Units contra Cuba, com la campanya d'atemptats de 1997 contra hotels de l'Havana, que causaren la mort d'un turista italià.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris