nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
29°

Un volum de biografies documenta «la història femenina» de les Balears

La consellera Rosa Estaràs presentà ahir el llibre editat per Olañeta

Les vides de dones tan destacades com l'escriptora Maria Antònia Salvà, la política Aurora Picornell, santa Catalina Tomàs, la cantant d'òpera Maria Mercadal o la pedagoga Margalida Comas han estat reunides per diversos autors en el volum Dones i èpoques. Aproximació històrica al món de la dona a les Illes Balears. El llibre, coordinat per Aina Pasqual i Jaume Llabrés i tot just editat per Joan Josep Olañeta, va ser presentat ahir per la consellera de Presidència del Govern balear, Rosa Estaràs.

El volum, realitzat per vuit historiadors de les Illes, repassa les vides de 35 dones significatives a la història de les Balears, des del segle XV fins a ben entrat el segle XX. La selecció, atenta als diversos àmbits de la vida, presenta dones que destacaren en diferents mons: la docència i la religió; el patrimoni, mecenatge i societat; l'art i l'activitat intel·lectual; i l'activitat política i sindicalista.

El llibre, que en paraules d'Estaràs «ofereix l'oportunitat de veure ara la història escrita en femení», aplega dones caracteritzades per un tret comú: «totes elles lluitaren per trencar amb els esquemes socials i culturals de la seva època i materialitzar els seus afanys, amb comportaments molt singulars en un món que les marginava».

Dones i èpoques, que apareix ara prologat per Carme Riera, és el resultat dels treballs que es varen iniciar l'any 1994. Les principals dificultats, segons explicà Aina Pasqual, han estat especialment a l'hora de traçar les vides d'aquestes dones, que generalment no figuren a la història de les Illes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris