algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
17°

Els Quinze incrementen la pressió contra Belgrad per donar suport a l'acció aliada

A l'embarg petrolier s'uneix el bloqueig dels béns de Milosevic i la seva família

La Unió Europea (UE) va tornar a expressar ahir el seu «fort» i «continu» suport a la màxima pressió que està exercint la Comunitat Internacional contra el president serbi, Slobodan Milosevic, i el seu règim, responsables de la campanya brutal de deportacions forçades, tortures i assassinats a Kosovo. Les mesures es concreten en l'embarg de productes petroliers a Iugoslàvia i en el bloqueig dels béns de Milosevic i la resta dels dirigents del seu règim a la UE, així com prohibir-los que viatgin a territori comunitari.

Els ministres d'Exteriors dels Quinze decidiren ahir a Luxemburg ampliar les mesures de sanció econòmica imposada per la UE a la República Federal de Iugoslàvia (RFY) per estrangular més la capacitat d'acció de la dictadura sèrbia, en suport a l'acció de l'OTAN.

La primera mesura de caire polític adoptada per la UE és decretar un embarg en el subministre i venda de petroli i productes refinats a la República Federal de Iugoslàvia (RFY). Una acció paral·lela al bombardeig aeri de l'OTAN contra centres de proveïment i plantes de refinament per reduir la capacitat d'acció de la maquinària repressiva del règim serbi, que ha sortit endavant gràcies al fet que Itàlia i Grècia aixecaren les reserves.

La prohibició estava previst que entràs en vigor en el moment de la seva aprovació, ahir mateix, però problemes de traducció retardaran la seva aplicació un parell de dies, quan existeixi el consens dels Quinze sobre el text, encara que no serà més tard del 30 d'abril. Aquesta prohibició no s'aplicarà a la venda i proveïment de petroli i derivats per ús humanitari.

Els ministres també decidiren estendre el règim de sancions imposat al règim serbi de Slobodan Milosevic amb set mesures molt concretes. La primera, prohibir els viatges en territori de la Unió Europea del president Milosevic, de la seva família, ministres i alts funcionaris de la República Federal de Iugoslàvia (RFY) i del Govern serbi, així com a una llista específica de persones relacionades amb el règim. Segon, congelar els béns individuals d'aquestes persones que servesquin de suport al règim. Tercer, prohibir els crèdits a l'exportació. Quart, estendre la prohibició a les inversions europees a la RFY.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris