nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 16°
14°

Vint-i-cinc anys de la revolució dels clavells

Portugal celebra avui el 25è aniversari del cop incruent que restituí les llibertats al país

Portugal celebra avui el 25è aniversari del cop incruent que el 25 d'abril del 1974 restituí les llibertats al país després de més de 40 anys de dictadura i demantellà el darrer imperi colonial europeu.

Aquell dia, quan les primeres notes de la cançó Grandola Vila Morena, del compositor d'esquerres portuguès Zeca Afonso, sonaren en la ràdio, els militars conspiradors tingueren la certesa que el seu complot contra la dictadura de dretes anava ben encaminada. La cançó d'Afonso, ja mort, és un tribut als pobres de la regió d'Alentejo, un bastió dels comunistes. «Vaig voler utilitzar una de les seves cançons com a senyal, perquè ell era molt respectat. Ell era un esperit revolucionari», va dir el major Otelo Saraiva de Carvalho, líder dels joves oficials que protagonitzaren la rebel·lió.

La crida a les armes va ser transmès poc abans de la mitjanit del 24 d'abril, també mitjançant una cancó, i en només unes hores varen ser presos punts estratègics de Lisboa i Porto. Els sublevats varen ser principalment membres de l'Exèrcit. La marina i la força aèria quasi no s'involucraren, però la revolta trobà poca resistència. Només cinc persones moriren en enfrontaments en les dues ciutats, la major part d'ells exoficials de la Policia secreta que ignoraren les ordres de rendir-se.

En menys de 24 hores el primer ministre Marcello Caetano i el president Americo Thomaz varen ser arrestats i s'exiliaren poc després al Brasil. Milers de persones sortiren als carrers com si es tractàs d'un carnaval, els treballadors corejaven «Victòria!, Victòria!» i els joves soldats se sumaven a ells per ballar en llargues files de conga. La censura acabà i els portuguesos tingueren a la fi accés a la informació sobre el que ocorria en el seu país, per primera vegada des que el dictador Antonio Salazar consolidà el seu poder a finals de la dècada de 1920.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris