nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 23°
20°

L'OTAN enviarà vuit mil soldats a Albània per ajudar en les tasques humanitàries

Els membres de l'Aliança es reuneixen avui per reforçar la seva postura davant el conflicte

L'OTAN aprovà ahir la posada en marxa de l'operació Abric aliat, que implica l'enviament de tropes a sòl albanès per col·laborar en les operacions d'ajuda humanitària. Aquest pla d'ajuda, que rebé el vistiplau del Consell Permanent de l'OTAN preveu el desplegament de prop de 8.000 militars a Albània per «assegurar l'arribada humanitària, del seu transport i de la seva distribució» als refugiats de Kosovo.

Aquesta primera missió humanitària de l'Aliança des de la seva creació el 1949 ha de permetre reagrupar en una mateixa estructura dirigida per l'OTAN els diferents esforços duits a terme a Albània i Macedònia per contingents de tropes aliades ja desplaçades a la zona. Per facilitar aquesta operació, Tirana decidí «donar a l'OTAN els drets del control de tot l'espai aeri, els ports i les infraestructures militars d'Albània», segons el ministre d'Afers Exteriors albanès, Paskal Milo. El Govern albanès «està llest per acceptar les tropes terrestres de l'OTAN», afegí Milo.

No obstant això, el flux dels refugiats de Kosovo continua amb l'arribada en la matinada d'ahir a Albània, pel lloc fronterer de Morina, de prop de 4.200 kosovars, segons un portaveu de l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (Osce) a Tirana. L'Exèrcit d'Alliberament de Kosovo (UCK) avalua pel seu costat en 400.000 el nombre dels refugiats kosovars expulsats de les seves llars, indicà el secretari d'Afers Exteriors britànic, Robin Cook, precisant que obtingué aquesta informació del responsable polític de l'UCK, Hashim Thaçi, amb el qual parlà per telèfon.

Al mateix temps, els aliats continuen amb els esforços per implicar Rússia en una solució política en la crisi de Kosovo, una qüestió que ha d'abordar la secretària d'Estat nord-americana, Madeleine Albright, i el ministre d'Exteriors rus, Igor Ivanov, després d'una trobada a Oslo.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris