nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
24°

Ieltsin amenaça amb una guerra mundial si l'OTAN entra a Kosovo

Els EUA asseguren que Rússia s'ha compromès a no involucrar-se en el conflicte

La tensió cresqué ahir a la crisi de Kosovo després de l'aparent malentès sobre els míssils provocat per les declaracions del president rus, Boris Ieltsin, i les seves advertències al voltant de la possibilitat que es desencadeni una «guerra mundial», que varen ser immediatament matisades pel Kremlin. Ieltsin, que es troba a una setmana de la votació sobre la seva destitució a la Duma, va fer aquestes declaracions durant la seva entrevista amb el president de la Duma (cambra baixa del Parlament rus), Guennadi Seleznev, una trobada que va ser retransmesa en directe per televisió.

A la reunió, Ieltsin assegurà haver exigit «a l'OTAN, a Estats Units, a Alemanya: que no ens duguin a una acció militar. Si no, segurament hi haurà una guerra europea i potser mundial, fet que és inacceptable», afegí Ieltsin, abans d'assegurar que «Rússia no entrarà en el conflicte armat a Iugoslàvia si no és que els nord-americans ens hi empenyin». El president rus digué a més que Washington «vol passar a les operacions terrestres, vol senzillament envair Iugoslàvia i fer-ne un protectorat». «Nosaltres no podem admetre-ho», advertí. Recordà no obstant això que el seu país es nega a «brindar armes» a la República Federal de Iugoslàvia (RFI) encara que «això provoqui crítiques» de Belgrad.

El president comunista de la Duma havia afirmat que el cap d'Estat havia ordenat apuntar míssils «cap als països que estan en guerra contra Iugoslàvia», extrem que va ser desmentit immediatament pel cap de l'Estat Major de les Forces Estratègiques, el general Anatoli Perminov, que afirmà que les seves unitats no havien rebut per ara cap ordre particular d'apuntar els seus míssils.

El Kremlin no desmentí les declaracions del president, però tractà de matisar-les. Respecte als míssils, Prijodko afirmà que encara és «prematur parlar de mesures concretes», encara que «no es pot descartar que accions d'envergadura de l'OTAN a Iugoslàvia obliguin una revisió de la doctrina de defensa russa».

Washington intentà calmar els ànims, i assegurà poc després comptar amb el compromís de Boris Ieltsin de no involucrar el seu país en el conflicte de Iugoslàvia, segons declarà ahir el portaveu de la Casa Blanca, Michael Hammer. «Continuam esperant i desitjant que el president Ieltsin mantengui el seu compromís que Rússia no té intenció d'implicar-se al conflicte», declarà Hammer. El Govern nord-americà també indicà que no disposa de proves que Rússia hagi decidit dirigir els seus míssils cap a països de l'OTAN que participen en els bombardeigs contra Iugoslàvia.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris