cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
20°

Els Quinze concentraran el seu esforç humanitari en els països veïns de Kosovo

No es posen d'acord en el repartiment de la càrrega dels refugiats

La Unió Europea té clar que a la crisi de Kosovo la prioritat màxima és concentrar l'esforç de l'ajuda humanitària en els països limítrofs, que sofreixen el drama dels albanesokosovars expulsats de les seves llars per les forces paramilitars sèrbies. Però la divisió dels Quinze continua sent patent a l'hora de decidir si l'acolliment dels deportats als estats membres ha de ser voluntària o establint una quota de repartiment de la càrrega, una qüestió que queda oberta pel Consell d'Afers Generals extraordinari.

Els ministres d'Interior i Defensa de la UE, reunits ahir a Luxemburg en consell, adoptaren les conclusions de la presidència alemanya a la qual els Quinze mostren el seu acord de proveir una protecció tan àmplia com sigui possible als refugiats albanesos de Kosovo, a través d'una acolliment temporal a la regió i facilitant-los el retorn a les llars dels que han estat expulsats, en condicions de seguretat.

«Una admissió a llarg termini dels kosovars a països fora de la regió consolidaria el desplaçament de les seves llars», resa el text, en què no es vol donar al règim de Belgrad «un senyal equivocat». En aquest sentit, el ministre espanyol d'Interior, Jaime Mayor Oreja, va insistir que no es pot entrar a l'estratègia de deportacions i de neteja ètnica que estè desenvolupant el president iugoslau, Slobodan Milosevic, en el seu país.

És per aquest motiu que Espanya, però sobretot França, Regne Unit i Itàlia, amb Finlàndia, són partidaris que no es fixi una xifra d'acolliment de refugiats per al conjunt de la UE per després ser dividida en quotes de repartiments nacionals entre els estats membres.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris