cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

Iugoslàvia, debilitada pels atacs aliats, demana ajuda militar urgent a Rússia

El vaixell espia rus «Liman» es dirigeix a l'Adriàtic per observar l'escalada de la crisi

Iugoslàvia demanà ahir ajuda militar «ràpida i eficaç» a Rússia, encara que el president Slobodan Milosevic afirmà que el país es defensarà de l'OTAN «amb ajuda o sense». «Esperam ajuda tant amb armament com amb tècnica militar i aquesta ajuda ha de ser ràpida i eficaç», digué ahir el ministre iugoslau de Defensa, Pavle Bulatovic, a una delegació de parlamentaris russos i bielorussos que rebé a Belgrad. El cap de la Defensa es congratulà que l'OTAN ha estat ja «derrotada, militarment i política», després de deu dies d'ofensiva contra objectius militars per tota Iugoslàvia. L'Exèrcit d'Iugoslàvia «va demostrar la seva capacitat», digué, sobretot amb l'abatiment de l'ultramodern caça invisible F-117, abatut avui fa vuit dies als voltants de Belgrad.

Rússia ha simpatitzat profundament amb Iugoslàvia a la seva guerra amb l'OTAN, però el president rus Boris Ieltsin ja advertí dimarts que el Kremlin no es deixaria arrossegar a una guerra pel seus germans iugoslaus. El primer ministre, Ievgueni Primakov, que intentà fer recapacitar Milosevic aquest mateix dimarts durant sis hores de negociacions a Belgrad digué en anar-se'n que «qualcú» hauria d'aprendre a sortir d'entrebancs per ell mateix.

El general Wesley Clark, comandant en cap de les forces aliades a Europa, advertí a Rússia que la força naval que es disposa a enviar a l'Adriàtic no ha d'intervenir en les operacions de l'OTAN contra Iugoslàvia. «És abans de tot un problema diplomàtic. Però no han d'intervenir en les nostres operacions de cap manera», declarà el general Clark a la televisió turca NTV. Un vaixell rus de reconeixement, el Liman, salpà del port de Sebastopol, en el mar Negre, amb destí a l'Adriàtic per observar l'escalada de la crisi a Kosovo. Aquest veixell és el primer d'una eventual força naval de set vaixells de guerra que Rússia manifestà estar disposada a enviar a la regió.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris