cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 24°
24°

Les ambaixades evacuen el personal i els membres de l'OSCE deixen el país

Mentrestant, els combats entre forces sèrbies i separatistes albanesos s'acostaren a Pristina

Els observadors es reagruparen davant la seva seu a Pristina per evitar trobar-se aïllats i eliminar riscs.

25-12-2016

Els combats entre forces sèrbies i separatistes albanesos s'acostaren ahir a la capital de Kosovo, Pristina, mentre es retiraven els quasi 1.400 observadors europeus, en compliment d'una ordre d'evacuació de l'OSCE. Al mateix temps, les ambaixades occidentals a Belgrad han començat a evacuar el seu personal.

Segons fonts extraoficials sèrbies, es registraren «forts combats» en la estratègica carretera que uneix Pristina amb Podujevo (nord) i Kosovo amb la resta de Sèrbia, que ha quedat tallada. El comitè albano-kosovar de drets humans, de la seva banda, informà d'atacs serbis contra poblacions a només 5 quilòmetres de Pristina, en la carretera que enllaça la capital amb Podujevo i en altres zones del nord i el nord-oest kosovar.

L'absència dels observadors de l'Organització sobre la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) impedeix una confirmació independent dels parts transmessos pels dos bàndols contendents. Quasi 1.400 homes d'OSCE començaren a sortir la matinada d'ahir cap a la veïna Macedònia, després de la decisió al respecte que adoptà el president de torn de l'organització, el noruec Knut Vollebaek.

Vollebaek considerà que els observadors, que van desarmats, no podien continuar complint la missió, encomanada l'octubre passat, de «verificació» d'un alto el foc que serbis i albanesos han violat sistemàticament ens els darrers tres mesos.

El cap de la missió de verificació de l'OSCE, William Walker, reconegué divendres que els albanesos de Kosovo podien sentir-se abandonats a la seva sort amb els serbis, però defensà que els seus homes no podien continuar complint la seva tasca i que la seva seguretat era el primer, després del qual prometé: «Tornarem ben aviat».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris