nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
18°

Tres exsocis soviètics s'uneixen avui a l'OTAN

La localitat natal del president Harry Truman, que decidí establir un «escut contra l'agressió» i promogué la creació de l'OTAN, serà avui escenari de la incorporació de tres antics satèl·lits soviètics a l'Aliança Atlàntica.

Hongria, Polònia i la República Txeca quedaran formalment unides a l'organització militar en una breu cerimònia que se celebrarà en el petit poble d'Independence (Misuri), en el mitjà-est nord-americà, on va néixer i començà la seva carrera el president Truman.

Els Estats Units, el principal partidari que les portes de l'Aliança Atlàntica «estiguin obertes», han volgut deixar clar que aquesta iniciativa no suposa una amenaça ni una humiliació per a Rússia, tot i que els nous membres eren antics aliats d'aquest país.

No obstant això, aquest és un dels aspactes més polèmics de l'adhesió, envoltada a més de dubtes sobre si els nous membres tindran excessives dificultats per adaptar les seves forces militars a l'estructura de l'OTAN, una organització que funciona per consens.

En un article que publicà ahir el diari The Washington Post, el darrer president de la Unió Soviètica, Mikhaïl Gorbatxov, confessa que se sent «traït per l'Oest» i assenyala que l'oportunitat de cercar la pau «s'ha perdut». «Sembla haver-hi una agenda oculta en l'Oest... per obtenir un avantatge geopolític a expenses de Rússia», va dir Gorbatxov, per qui, «en un moment donat, podria provocar respostes impròpies» d'aquest país.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris