algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 25°
28°

Els Quinze aproven una reforma de la PAC gradual que satisfà Espanya

Ara els ministres d'Agricultura han d'esperar el vistiplau de la Cimera de Berlín

Els ministres d'Agricultura de la Unió Europea llançaren la matinada de dimecres a Brussel·les missatges de satisfacció prematurs i massa optimistes per l'acord de principi aconseguit per la reforma de la Política Agrícola Comuna (PAC) en el marc de la negociació de l'Agenda 2000, un paquet global que haurà de ser tancat en la pròxima Cimera de caps d'Estat i de Govern a Berlín (24 i 25 de març) després de quadrar-lo amb les reformes estructural i financera. Una alegria anticipada que podria desaparèixer, per un costat, perquè no s'ha respectat el comandament de Petersberg per estabilitzar la despesa, i, per altre, pel descontent francès i portuguès cap a la reforma.

La reforma de la PAC serà progressiva fins al 2005, any en el qual haurà d'estar completa per poder, no només reduir part del cost, sinó afrontar amb èxit la Ronda del Mil·lenni en l'Organització Mundial de Comerç (OCM). Un pas important fet en matèria agrícola que reflecteix la consolidació del canvi de filosofia de la reforma realitzada pels Quinze en 1992, orientada a la reducció dels preus per fer els productes agrícoles europeus més competitius a l'exterior de la UE.

Però malgrat que els ministres insisteixen que amb aquesta reforma es garanteix la renda dels agricultors, la compensació que rebran només cobrirà la meitat del que perdin per la reducció dels preus, encara que es faci de forma escalonada. Concretament, per al sector de la llet s'ha acordat reduir el preu un 15 per cent en tres fases a partir del 2003, per al cereal un 20 per cent en dues campanyes des del 2000, tenir alineat en el 2002 el de les oleaginoses amb els del cereal en 66 euros i els de boví de carn en un 20 per cent també en tres fases.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris