bruma
  • Màx: 20°
  • Mín: 17°
14°

La guerrilla colombiana assassina tres nord-americans que estaven segrestats

Els cadàveres tenien les mans fermades, els ulls tapats i impactes de bala

Terence Freitas.

25-12-2016
El Govern dels Estats Units condemnà ahir amb duresa l'assassinat de tres nord-americans suposadament per guerrillers colombians de les FARC que els segrestaren la setmana passada mentre visitaven territoris de la comunitat U'wa, a uns 200 quilòmetres a l'oest de Bogotà.

Les víctimes són Terence Freitas, un biòleg de 24 anys de la Universitat de Califòrnia, Ingrid Washinawatok (Imawatuk) i Lahe'ena'e Gay, dirigents d'organitzacions indígenes, de 41 i 39 anys d'edat respectivament. Tots tres eren activistes d'organitzacions de solidaritat que havien viatjat a Colòmbia per donar suport als indígenes U'wa, que lluiten contra l'explotació petroliera en les seves terres.

Els seus cossos aparegueren divendres matí, en territori veneçolà, a 30 quilòmetres del riu Arauca, en la frontera entre Colòmbia i Veneçuela. Estaven amb les mans fermades, els ulls tapats i presentaven senyals de tortura i impactes de bala. Una targeta de crèdit a nom d'Imawatuk va ser l'única pista que serví a les autoritats per iniciar el procés d'identificació.

Imawatuk i Lahenge, que pertenyien a les tribus indígenes dels estats nord-americans de Wisconsin i Hawai, pretenien desenvolupar un projecte de preservació de la cultura dels U'wa, finançat per organitzacions no governamentals dels Estats Units.

Cop a la pau

Aquests assassinats han colpejat durament les negociacions de pau del Govern amb les FARC i tombat per terra la feina diplomàtica realitzada per normalitzar les relacions amb els EUA. Washington, que ha expressat el seu suport als esforços de pau del president Pastrana, podria variar d'actitud si es confirma l'autoria de les Forces Armades Revolucionàries.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris