cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín: 13°
13°

La comunitat internacional destitueix el president de la República Srpska

També anuncia la definició de l'estatut de la disputada ciutat sèrbia de Brcko

La comunitat internacional va fer ahir dues passes cap a la consolidació de la pau a Bòsnia i Hercegovina, però que podrien generar greus tensions en els partidaris de l'ultranacionalisme serbi: la destitució immediata del president de la República Srpska (RS), el radical Nicola Poplasen, i la definició de l'estatut de la disputada ciutat de Brcko.

La destitució de Poplasen, elegit per al càrrec en les eleccions del setembre passat, va ser decidida per l'alt representant civil a Bòsnia, Carlos Westendorp, que a més l'inhabilità per a l'exercici futur de qualsevol dels «drets, privilegis i autoritat de la qual es revesteix la figura del president».

De la seva banda, el primer ministre de l'ens serbobosni, el «moderat» Milorad Dodik, dimití ahir en protesta per la decisió internacional sobre Brcko mentre que Poplasen rebutjà la seva destitució. «Jo i el meu Govern complim l'acord de Dayton en tot l'ens serbi (de Bòsnia) i a Brcko. Aquesta decisió, amb la qual s'extreu Brcko del nostre ens, és inacceptable i impossibilita l'ulterior compliment de les meves funcions», explicà Dodik a la premsa.

El Comitè internacional d'arbitratge per a Brcko, presidit per Roberts Owen, decidí ahir declarar Brcko un «districte» neutral que tindrà les seves pròpies autoritats multiètniques sota supervisió internacional i que, per tant, deixarà de prendre part del territori de l'ens serbobosni.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris