algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
18°

Els EUA intentaran llevar concessions als kosovars per justificar l'atac a Belgrad

Mentre els kosovars es mostren refractaris en aspectes polítics, els serbis no n'accepten els militars

100668

Set bombarders arribaren a la base de Fairford per a una possible intervenció.

L'estratègia dels Estats Units fins al pròxim dimarts, data en què expira el nou termini concedit a les delegacions sèrbia i albanokosovar, serà arrabassar concessions als kosovars per col·locar Belgrad en posició d'acusat i justificar eventuals atacs aeris de l'OTAN, segons responsables nord-americans.

Els responsables varen assenyalar que els serbis estan tan ancorats en la seva negativa al desplegament a Kosovo d'una força de l'OTAN que garanteixi un acord de pau que tal vegada sigui necessari atacar perquè cedeixin.

Si no s'arriba a això, l'amenaça de la força ha de ser tan creïble com sigui possible. Els Estats Units han de presentar als aliats arguments sòlids, entre els quals hi ha d'haver un sí dels albanokosovars a la part política del pla de pau que es discuteix des de fa dues setmanes a Rambouillet, prop de París.

Si els kosovars diuen que sí i els serbis que no, «tota la pressió caurà sobre els serbis, i serà clar que l'OTAN haurà d'atacar», va assenyalar un altre responsable. «Els serbis creuen que si els kosovars diuen que sí, hi haurà atacs, i aquí resideix la nostra credibilitat».

La secretària d'Estat nord-americana assenyalà que els kosovars «necessiten aclariments» sobre la part política i que aquesta és una de les raons per les quals el Grup de Contacte ha donat als negociadors un termini suplementari de 75 hores, fins dimarts a les 15.00. Mentrestant, subratllà Albright, «continuaran els preparatius per a una acció militar».

Segons diplomàtics europeus i nord-americans, Albright se sorprengué de veure els dirigents polítics kosovars mostrar-se més intransigents del previst sobre la part política.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris