muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
12°

Mor el rei Hussein de Jordània i el seu fill Abdallah ocupa el tron

El nou monarca, que nomenà hereu el seu germanastre Hamza, demanà unitat al poble

73540

Adballah va ser proclamat rei tres hores després de la mort d'Hussein.

El rei Hussein de Jordània morí ahir als 63 anys, com a conseqüència del càncer linfàtic que patia, i el seu fill gran Abdallah, de 37 anys, assumí immediatament el tron haiximita fent una crida a la unitat nacional.

«El Govern jordà proclama que el regnat correspon a Abdallah ibn Hussein, nou rei del regne haiximita de Jordània», indicà un comunicat que va ser llegit per la televisió estatal. El sobirà, que regnava des de fa 46 anys, morí a les 11.43 hores, en el complex mèdic d'Amman, on romania des de fa dos dies clínicament mort. «Anunciam la mort del més preat, del més gran dels homes, degà d'Al al-Beit (els descendents del profeta), que exhalà el seu darrer alè ahir a les 11.43 i que Déu decidí cridar amb ell», indicà el comunicat.

La reina Noor romangué fins al final a la capçalera del seu marit, indicaren fonts del Palau Reial.
En una intervenció televisiva, el rei Abdallah anuncià a la població la mort del seu pare i va fer una crida a la unitat nacional. «Morí com un creient, segons la voluntat de Déu», declarà Abdallah, amb un vestit de jaqueta obscur, corbata negra i amb el cap cobert amb el keffié tradicional vermell i blanc. «Preservarem l'herència d'Hussein en l'edificació d'una Jordània forta», va dir Abdallah. «Us deman a tots que romangueu units i en lleialtat, com una sola família», afegí el nou rei.

Hores després, el nou rei de Jordània nomenà el seu germanastre Hamra, fill d'Hussein i de la reina Noor, príncep hereu.
Conforme a la Constitució del regne, el rei Abdallah prestà jurament davant el Parlament, segons indicaren responsables jordans. Els funerals nacionals pel rei Hussein s'efectuaran avui. Uns quaranta caps d'Estat i primers ministres han anunciat la seva intenció d'assistir-hi.

Noor continuarà sent reina

La reina Noor, dona del rei Hussein, conservarà el títol de reina, que a Jordània no es retira. Noor, de 48 anys, és la quarta esposa del rei Hussein, amb el qual es casà el 15 de juny de 1978 i es convertí en reina poc després de les noces, com a conseqüència d'un decret del sobirà. No obstant això, Noor no serà «reina mare», ja que l'actual rei Abdallah no és fill seu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris