nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

La comunitat internacional plora Hussein i mostra preocupació pel futur del país

Més de 40 caps d'Estat i de Govern es reuniran a Amman en motiu del seu sepeli

La comunitat internacional va assumir ahir amb dolor i tristesa la mort del rei Hussein de Jordània, tot i que en moltes de les reaccions s'ha insistit en la incertesa que la desaparició del monarca haiximita ha creat sobre el futur d'aquesta convulsionada regió.

Tots els líders mundials han reconegut el pes polític del traspassat rei Hussein, una de les principals referències d'aquest segle per la seva lluita per la pau al Pròxim Orient i, per aquest mateix motiu, han remarcat el buit que la seva desaparició ha deixat a la regió.

La importància d'Hussein en el panorama internacional es mostra igualment pel fet que avui el seu sepeli podria reunir més de 40 caps d'Estat i de Govern a Amman.

La contribució del monarca traspassat a la pacificació d'aquesta convulsionada zona del món «sempre es recordarà», assenyalà el secretari general de l'ONU, Kofi Annan, que el qualificà de «valuós soci» de Nacions Unides en el procés de pau de la regió àrab.

Annan també expressà el seu suport al nou rei de Jordània, Abdallah II, que ha de tenir el suport de la comunitat internacional perquè pugui continuar la tasca del seu pare en favor de la pau.

El mateix president nord-americà, Bill Clinton, a qui unia una entranyable amistat amb el monarca jordà, assegurà que Hussein representà una peça fonamental per al procés de pau al Pròxim Orient, per la qual cosa el món plora ara «la pèrdua d'un dels grans líders».

A l'altre costat de la balança, el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, oblidà les seves diferències polítiques a l'hora d'acomiadar el rei Hussein com «un home valent i amic lleial d'Israel» i «un dels arquitectes de la pau» entre Jordània i Israel i per a tot el Pròxim Orient.

La Comissió Europea qualificà ahir el rei Hussein com a «arquitecte de la pau al Pròxim Orient» i expressà que «lamenta profundament» la seva mort.

La reina Isabel II i el primer ministre Tony Blair encapçalaren amb les seves declaracions de «profunda tristesa» la llista de personalitats polítiques britàniques que expressaren la seva pena per la mort del monarca jordà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris