cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
16°

L'Iraq abandona la cimera de la Lliga Àrab en protesta de l'acord final

Bagdad, que demanava al Caire l'aixecament de l'embarg, critica les converses

60604

La sessió inaugural de la Lliga Àrab reunida ahir al Caire.

Els ministres d'Afers Exteriors dels països àrabs, reunits ahir, a la seu de la Lliga Àrab, al Caire, no aconseguiren acordar una postura de compromís sobre la qüestió iraquiana, el que provocà la retirada de la reunió del cap de la diplomàcia de l'Iraq, Mohamed Aid Sahaf.

Aid Sahaf es retirà anit de la darrera sessió, en protesta pel comunicat final elaborat durant la trobada, en la qual participaren 18 ministres d'Exteriors i quatre delegats permanents dels 22 països de la Lliga Àrab.

Després de més de vuit hores de reunió, una de les més llargues de la història de la Lliga Àrab, els ministres d'Exteriors no aconseguiren acordar una condemna als atacs aeris i amb míssils que dugueren a terme el desembre passat el Regne Unit i els EUA contra l'Iraq, fet que havia exigit i esperat Bagdad de la reunió.

En lloc de condemnar els atacs, els ministres àrabs expressaren en el comunicat final «la seva profunda inquietud i preocupació per l'ús de l'opció militar contra Iraq i la mort d'innocents del germà poble iraquià». «Així mateix, els ministres demanen l'adopció d'una solució diplomàtica a la qüestió del compliment de totes les resolucions pertinents de l'ONU».

El ministre d'Afers Exteriors iraquià acusà els seus homòlegs àrabs de sotmetre's a les pressions dels EUA i criticà la seva decisió de crear un comitè de seguiment encarregat de conseguir l'aixecament de les sancions imposades a Iraq des del 1990. «La reunió respon a pressions d'EUA», digué Al Sahaf.

El canceller iraquià qualificà aquesta declaració final de «complot». «Aquest document és un complot que apunta a cobrir un nou atac militar d'Estats Units i Gran Bretanya contra el nostre país», declarà. «El grup d'Hurghada i alguns països del Golf, sobretot Aràbia Saudita i Kuwait, han conspirat per redactar un comunicat que, en lloc de condemnar l'agressió contra Iraq (...) fa recaure la responsabilitat sobre el nostre país», afegí.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris