cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

Breus

• Unió Europea

El Parlament vota una moció contra la Comissió Aquesta setmana serà una de les més difícils de la història política de la Unió Europea, a causa del vot al Parlament d'una moció de censura contra la Comissió, un procediment poc utilitzat que aquest pic jutjarà la responsabilitat de l'Executiu comunitari als fraus en la gestió del pressupost. Des de fa dies, les sospites cap a la Comissió han fet deslluir l'èxit de la nova moneda única. A més, quan només falten sis mesos per a les eleccions europees, la crisi esdevé «dramàtica» per als Quinze.

• Regne Unit

Expulsió dels lords Els diputats britànics posaran en qüestió una tradició que dura sis segles en la sessió parlamentària que comença avui, quan examinin el projecte de llei del Govern de Tony Blair que pretén expulsar de Westminster els centenars d'aristòcrates de la Cambra dels Lords. Per evitar la guerra amb què amenaçaven els lords, el primer ministre prometé el desembre conservar provisionalment 91 dels 752 lords hereditaris, cosa que li donaria temps per trobar una alternativa als dos terços de la Cambra Alta del Parlament. Segons un recent sondeig, el 54 per cent dels britànics volen que els parlamentaris «per accident de naixement» tornin als seus castells, per un 27 per cent partidari que les coses quedin com estan. AFP.

Blair, amb l'euro El primer ministre britànic Tony Blair va estimar ahir «essencial per als interessos del Regne Unit que l'euro sigui un èxit», en una entrevista a la BBC. El Govern laborista va retardar una possible participació del Regne Unit a l'euro al 2001 o 2002. «És important que ens preparem "a unir-nos a l'euro"» per «poder estar en situació de decidir-nos per una adhesió si està en l'interès econòmic del país», va dir Blair, que va recordar que l'adhesió a l'euro seria votada en referèndum. Tony Blair va declarar ser conscient que haurà de batre's contra una part de la premsa antieuropea. «Sé que hi ha molta feina per davant per convèncer aquest país sobre aquest afer», va reconèixer. EPR.

• Israel

La violència amenaça la democràcia La violència i el temor d'un nou assassinat polític, com el magnicidi de l'exprimer ministre Isaac Rabin, s'han convertit en perills tangibles, segons la Policia, per a la democràcia i el procés electoral en marxa a Israel. En previsió de tot això, l'assessor jurídic del Govern que presideix el primer ministre Benjamin Netanyahu, Eliakim Rubinstein, ordenà a les autoritats policíaques «actuar amb rapidesa contra els sospitosos d'amenaçar els polítics». Després de la dissolució del Parlament (Kneset) el passat 21 de desembre i l'avançament dels comicis generals de l'any 2000 per al pròxim 17 de maig, començà una agra lluita pel poder en un moment en què el país està dividit en qüestions vitals per al futur, com la pau amb els veïns àrabs. AGÈNCIES.

• RD Congo

Cimera regional de pau Una cimera regional per tractar de resoldre el conflicte civil en la República Democràtica del Congo (RDC) es durà a terme aquesta setmana a Lusaka, capital de Zàmbia, anuncià ahir el president zambià, Frederick Chiluba. Chiluba, que viatjà a Zimbabwe per discutir amb el president d'aquest país, Robert Mugabe, els esforços per posar fi a la guerra a l'RDC, digué que la cimera podrà començar el 16 o el 17 i que estarà precedida per una reunió de ministres de Defensa i Exteriors de deu països de l'Àfrica subsahariana. Segons el president zambià, a Lusaka hi seran presents delegats dels rebels que des de l'agost s'alçaren en armes contra el govern del president congolès, Laurent Kabila.AGÈNCIES.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris