algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
22°

Pastrana obre les negociacions amb la guerrilla

El cap màxim de les FARC, Manuel Marulanda «Tirofijo», no assistí a l'acte d'obertura de les converses

65962

El president Pastrana i els líders de les FARC començaren ahir les converses.

El president colombià, Andrés Pastrans, va dir en declarar oficialment obert el diàleg amb la guerrilla de les Forces Armades Revolucionàries de Colombia (FARC) que la pau «no podrà ser detinguda». «L'hora de la pau ha arribat i res no podrà detenir-la», afirmà Pastrana en el discurs pronunciat davant prop de mil convidats nacionals i estrangers.

Pastrana ressaltà que sense justícia social no hi haurà pau i assenyalà que l'absència del fundador i màxim líder de les FARC, Manuel Marulanda (alies Tirofijo) «no constitueix una raó per no seguir endavant amb la installació de la taula de conversacions».

Tirofijo no acudí a l'obertura del diàleg amb el Govern del president Andrés Pastrana que s'ha iniciat ahir a la localitat de San Vicente del Caguán.

Tirofijo envià un missatge que va ser llegit pel comandant «Joaquín Gómez», un dels tres delegats de les FARC a la taula de negociació, en la qual enumera les raons de la lluita armada des de fa diverses dècades.

El document de Marulanda fa també un recompte dels intents de resoldre el conflicte per la via negociada i acusà diversos expresidents i altres líders polítics i caps militars colombians d'haver obstaculitzat les iniciatives.

Així mateix, reiterà la exigència rebel d'aplicar «profundes reformes» socials, econòmiques i polítiques, conegudes en un decàleg que les FARC vol que es discuteixin a la taula de conversacions.

«Volem pau sense fam, sense lleis repressives,sense mordassa a la premsa, amb terres,salut, habitatges, treball, creixement econòmic amb desenvolupament social, dret a la vida i soberania», escriu el veterà líder guerriller.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris