algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

Ieltsin està 'profundament indignat' per l'operació Guineu del Desert

La comunitat internacional, dividida per l'acció militar dels EUA i el Regne Unit

Els atacs aeris dels Estats Units i Gran Bretanya contra l'Iraq varen polaritzar ahir l'opinió mundial, i mentre pocs països donaren suport a l'agressió, la majoria demanà que s'aturàs. El president rus Boris Ieltsin digué que els atacs eren «simplement inacceptables». Washington i Londres «varen violar toscament» la Carta de les Nacions Unides, afegí, tot demanant la immediata suspensió de l'operació. En un comunicat emès per la seva oficina, Ieltsin digué que les accions militars foren realitzades «amb les conseqüències més dràstiques» per a la regió del golf Pèrsic i que un acostament diplomàtic és l'única manera de resoldre el problema iraquià.

El rebuig ha estat molt més virulent des de les files comunistes. El seu líder, Ziuganov, advertí contra els que (EUA) volen emprendre una tercera guerra mundial.

«Les resolucions adoptades pel Consell de Seguretat de l'ONU a propòsit d'Iraq no donen cap fonament per a aquestes accions. Els Estats Units i el Regne Unit han violat grollerament la Carta de les Nacions Unides i els principis universals dels drets humans», assegurà Ieltsin en un comunicat.

Entre els cinc membres permanents del Consell de Seguretat, la Xina va fer pinya amb Rússia i condemnà els atacs, mentre que França prengué distància dels seus aliats occidentals deixant aïllats els Estats Units i Gran Bretanya. Les autoritats britàniques encara no han acabat. «L'operació continuna i mentre estic parlant, bombarders Tornado britànics es troben en acció», anuncià el primer ministre Tony Blair, davant el Parlament. Israel, atacat amb míssils iraquians Scud durant la Guerra del Golf, el 1991, digué de la seva banda que té en alerta els seus coets antimíssils Patriot, en previsió de més atacs. No obstant això, el primer ministre Benjamin Netanyahu destacà que el seu govern no tenia intenció d'entrar en aquesta ofensiva. «No formam part d'aquest conflicte», indicà.

De la seva banda, el secretari d'Afers Exteriors de Gran Bretanya, Robin Cook, afirmà que els atacs encara no han acabat i que Londres «s'hi involucrarà més encara».

Per part d'Espanya, el ministre de Defensa, Eduardo Serra, declarà que de l'atac «només n'és responsable el Govern iraquià i la seva persistència a incomplir les ordres de la comunitat internacional i de Nacions Unides, que ha fet lamentablement inevitable l'ús de la força».

Eduardo Serra va afirmar que «qualsevol acció violenta suposa que no ha pogut mantenir-se la legalitat per mitjans pacífics i que s'ha hagut de recórrer a la força. És un fet lamentable».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris