nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 24°
29°

Bagdad trenca la cooperació amb la Unscom fins que l'ONU revisi l'embarg

El Govern iraquià exigeix que Butler sigui expulsat i que es reformi la Comissió

Iraq trencà ahir totalment la cooperació amb la Comissió Especial de les Nacions Unides encarregada de supervisar el seu desarmament (Unscom) fins que sigui destituït el cap d'aquest organisme, l'australià Richard Butler, a qui considera un «espia» dels Estats Units, i s'examini l'aixecament de l'embarg imposat després de la invasió de Kuwait l'agost del 1990.

Segons el comunicat difós ahir al terme d'una reunió del Govern presidida pel president Saddam Hussein, Bagdad decidí «trencar tota forma de cooperació amb la Unscom i el seu cap, i detenir totes les seves activitats a Iraq, entre elles les operacions de vigilància, a partir de dissabte».

Decisió

Aquesta decisió, segons precisà el text, no afecta l'altre organisme multinacional que treballa al país, l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA), que podrà continuar les seves investigacions «a condició que siguin totalment independents de les de la Unscom».

El passat 5 d'agost, Bagdad llançà un primer desafiament en prohibir tant a la Unscom com a l'AIEA la inspecció de noves seus, encara que va permetre les operacions de vigilància dels emplaçaments militars i industrials ja visitats.

La prohibició estarà vigent fins que el Consell de Seguretat accedeixi a tres reclamacions, reiterades molt sovint per Bagdad: que examini «de manera positiva i honesta» l'aixecament de l'embargament, que expulsi Butler, i que reestructuri la Comissió per convertir-la en una instància «internacional imparcial i professional, lluny de les pràctiques d'espionatge dels Estats Units».

En opinió de les autoritats, Iraq ha complit les resolucions de l'ONU «tot i ser injustes», i va mostrar «molta flexibilitat, paciència i diplomàcia» durant tot el procés de desarmament, iniciat l'any 1991.

Des de llavors, les relacions han estat tenses però no fins al punt de prohibir totes les inspeccions.
La major crisi es va produir el mes de novembre del 1997 amb l'expulsió dels experts nord-americans, la qual cosa va estar a punt de provocar un atac aeri de les forces multinacionals, encapçalades per Washington.

Convocat d'urgència el Consell de Seguretat de Nacions Unides

El Consell de Seguretat de l'ONU va ser convocat en reunió d'urgència ahir, amb l'objectiu d'estudiar la situació creada per la decisió d'Iraq. A darrera hora d'ahir, el consell continuava reunit. El secretari general de l'ONU, Kofi Annan, va ser informat de la decisió d'Iraq, però no rebé la comunicació oficialment. «Probablement, el secretari general esperi a tenir la comunicació oficial davant la taula abans de fer comentaris al respecte», afirmà Fred Eckhard, portaveu de l'ONU.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris