cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

La Torre dels Enagistes mostra la mirada crítica de Joan Vilatobà

162 obres analitzen els inicis de l'art pictoricofotogràfic català

«En quin punt del cel et trobaré?».

27-12-2016

Una mostra de 162 fotografies realitzades per Joan Vilatobà entre el 1900 i el 1930 es pot veure a partir d'avui a la Torre dels Enagistes de Manacor.

Les fotografies provenen del fons del Museu d'Art de Sabadell, l'Arxiu històric de Sabadell, la col·lecció d'Armand Vilatobà, fill de l'artista, i altres obres procedents de diversos col·leccionistes sabadellencs, la qual cosa ha permès reunir un elevat nombre d'obres originals entre les quals s'han triat les 162 que ara s'exposen.

Joan Vilatobà (Sabadell 1878-1954) és un dels pioners de la fotografia artística i el màxim representant del primer art pictoricofotogràfic català. De caràcter sensible i inquiet, Vilatobà s'interessà ja de molt jove per la fotografia arran d'un viatge a Alemanya en què conegué el doctor Schmidt, que esdevindria el seu mestre.

La seva obra, rica i varidada, segons Pere Formiguera, comissari de la mostra, «va des d'un cert tenebrisme romàntic fins a un simbolisme carregat de misteri o a l'art nouveau, en una esplèndida i variada gamma de matisos i temàtiques, que abracen el paisatge, la figura, el retrat, el nu i les seves composicions gairebé teatrals, com la famossíssima En quin punt del cel et trobaré?, de la qual, i per primer cop, se'n poden veure ara nou estudis preparatoris».

Encara que va ser poc conegut internacionalment, Vilatobà obtingué, en canvi, el reconeixement dels cercles artístics espanyols, que saberen donar a la seva obra el valor que es mereixia. Aconseguí molts d'èxits en els salons de l'època, i també distincions i premis. El 1919, la seva obra s'exposà al Reial Cercle de Belles Arts de Madrid, amb gran ressò i un èxit sense precedents.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris