cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

Els Quinze, compromesos a assumir una responsabilitat mundial més gran

Creuen que s'ha d'actuar amb més força i celeritat i amb una única veu

Foto de família dels líders polítics que han participat en la Cimera de Pörtschac.

27-12-2016

Els caps d'Estat o de Govern de la UE acordaren, en la cimera que acabà ahir, a Poertschach, dotar la UE del pes polític que li correspon en el món conforme a la seva importància com a primera potència econòmica.

Resumint les posicions dels seus col·legues, l'amfitrió de la cimera, el canceller federal socialdemòcrata austríac, Viktor Klima, afirmà que «Europa ha d'actuar amb major força i celeritat i a més amb una sola veu».

Klima assenyalà la urgència de trobar com més prest millor la persona que representi la política exterior i de seguretat comuna dels Quinze, coneguda en l'argot de Brussel·les com el senyor PESC, del qual va dir que ha de tenir un «elevat perfil polític».

Ha de ser, va dir el president francès, Jacques Chirac, una persona que tengui «fàcil accés» als caps d'Estat i de Govern de tot el món.
El primer ministre britànic, Tony Blair, assenyalà la urgència de trobar aquest polític capaç d'articular la veu dels Quinze en conflictes com el de Kosovo, en els que fins ara els europeus han anat sempre a remolc dels nord-americans.

El futur canceller alemany, Gerhard Schröder, a punt de substituir Helmut Kohl, dibuixà, amb més claredat que mai, les noves orientacions de la política europea d'Alemanya: accent sobre la lluita contra la feina en detriment de les grans preocupacions del seu antecessor, la ràpida ampliació a l'est i l'euro.

Schröder va demanar als caps d'Estat i de Govern dels Quinze l'aprovació d'un pacte europeu per la feina, que inclogui objectius concrets i verificables, i que s'apliqui en paral·lel al Pacte d'Estabilitat i a l'entrada en vigor de l'euro. En el seu «debut» en una cimera europea, el canceller electe ha posat en la feina el mateix accent que en el passat varen posar Kohl i el seu ministre de Finances, Theo Waigel, en l'estabilitat de la moneda única.

Ara Alemanya s'apropa als plantejaments del Govern francès. Per Schröder, «els èxits comuns en matèria de feina tenen primodial importància per la gent, perquè els afecta directament».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris