cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
26°

Anàlisi d'una època a través de les relacions de comerç a la Mediterrània

Tudela estudia els regnes de Mallorca i Aragó i la República de Gènova a la seva tesi doctoral

Lluís Tudela.

27-12-2016

«Tota la història de la Mediterrània es regeix per tres cicles que se succeeixen repetidament: estabilitat, desestabilitat i guerra». Aquesta és una de les idees principals de la tesi doctoral que fa poc més d'un mes va presentar i llegir Lluís Tudela Villalonga, un jove mallorquí que de llavors ençà és doctor europeu en història per la Universitat de Barcelona.

La seva tesi doctoral analitza les relacions del Regne de Mallorca, la Corona d'Aragó i la República de Gènova entre el 1336-1349. Tudela analitza el final del Regne de Mallorca i el darrer intent per part de Jaume III de reconquerir l'Illa.

El treball de Tudela ha estat dirigit pel doctor Antoni Riera, catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de Barcelona.
Una de les principals novetats que ofereix la tesi és que conta la història de la relació entre els tres països des dels tres punts de vista dels implicats. Tudela ha emprat per a les seves investigacions prop de set anys i ha fet el buidatge documental referent a l'època de l'Archivio di Stato, de Gènova, l'Arxiu Capitular de Mallorca i l'Arxiu Històric de Mallorca i els arxius de la Corona d'Aragó, Municipal de Barcelona, Capitular de Barcelona i Arxiu de Catalunya.

Tudela es va decidir per aquesta temàtica perquè des de sempre l'havien interessat les relacions comercials que es desenvolupaven a l'edat mitjana des de Mallorca i com a través d'aquestes relacions es vertebrava l'estratègia a la Mediterrània dels regnes implicats.

Precisament, una altra de les anàlisis en les quals ha aprofundit l'investigador és la d'aquest comerç. «Hem de pensar que és un camp molt ample, ja que des de Mallorca es comerciava molt freqüentment amb el nord d'Àfrica, la península Itàlica i les seves illes satèl·lit, Orient i l'Imperi Bizantí, però també amb Flandes, Anglaterra i amb Gènova i Barcelona».

Una altra de les idees principals que es desenvolupa a la tesi és que la guerra definitiva de la Corona d'Aragó i el Regne de Mallorca del 1343 fou deguda a l'aliança entre Gènova i aquest Regne. L'amistat política dels dos regnes no oferí altra solució als monarques aragonesos que emprendre una guerra llarga contra Mallorca per tal d'atemptar contra els interessos genovesos a la Mediterrània occidental, una àrea molt cobdiciada per les tres potències que centren l'estudi.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris