lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
28°

Arafat demana ajuda a la Unió Europea per poder consolidar els acords de pau

Israelians i palestins acullen amb satisfacció i també amb prudència l'acord de Wye River

Arafat va arribar ahir a Poertschach des de Washington.

27-12-2016

El president palestí, Iasser Arafat, va demanar ahir a la UE que continuï, ara més que mai, el seu suport econòmic a Palestina i s'involucri en les negociacions finals per la pau al Pròxim Orient.

En el moment en què els Quinze comencen a Àustria una cimera informal sobre el futur polític de l'Europa unida, la presència imprevista d'Arafat recordà als líders comunitaris les deficiències de la seva acció exterior.

Arafat viatjà a Poertschach des d'EUA per informar els governants de la UE de l'acord assolit divendres vespre amb el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, gràcies a la mediació nord-americana i a la implicació expressa de la CIA.

En aquesta reunió informal de Poertschach, a la vorera d'un llac, els quinze caps d'Estat o Govern de la UE examinaren, ahir i avui, la manera de donar a la Unió noves metes polítiques, després d'haver encarrilat, amb grans sacrificis, el procés d'unió monetària.

Els líders continuen una reflexió iniciada a Cardiff sobre la possibilitat de tenir una defensa comuna, una sola veu en política exterior i unes institucions més transparents, eficaces i apreciades pels ciutadans.

En paraules del president del Parlament Europeu, José María Gil-Robles, que va obrir els debats dels líders, Europa s'ha de dotar d'una autèntica política exterior comuna per «deixar d'estar a remolc d'Estats Units».

Només això permetrà a la UE, segons el president del Parlament, no «continuar arribant tard a les Bòsnies ni als Kosovos».

L'acord

D'altra banda, israelians i palestins acolliren ahir amb relativa satisfacció, però sobretot amb prudència, l'acord de Wye River, firmat divendres pel primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el president de l'Autoritat Palestina, Iasser Arafat, a la Casa Blanca, i destinat a rellançar el procés de pau.

La firma de l'acord, després de nou dies de negociacions àrdues i obstacles que el van fer perillar en el darrer minut, no ha estat motiu de celebració als carrers.

A més, com que la premsa israeliana no sortia ahir al carrer, a causa del descans setmanal del sàbat, el Memoràndum de Wye River només va ser comentat pels diaris palestins, que el qualificaren de «pas positiu» en el procés de pau.

El diari En-Hayat al-Jadida va destacar que la delegació encapçalada per Arafat havia aconseguit alguns dels drets reclamats. Malgrat tot, segons el diari, pròxim a l'ANP, «l'acord no compleix totes les ambicions palestines».

«Hi haurà estat palestí prest», segons el líder de l'ANP El líder palestí Iasser Arafat va dir ahir que ben prest quedaria establert un estat palestí independent. «Serà ben prest», va dir Arafat a la premsa a Portschach, després d'informar els líders de la Unió Europea sobre el pacte de terra a canvi de mesures de seguretat concertat amb Israel en una cimera celebrada a Estats Units.

Arafat va dir que conclòs un període transitori que es complirà el 4 de maig del 1999, els palestins tindran dret a declarar un estat independent.

«El 4 de maig del 1999 tindrem dret a declarar el nostre estat palestí independent i esperam que passi segons l'acord...», va assenyalar.
De fet, el líder palestí va dir que «no permetrem que ningú, no importa qui sigui, espatlli aquesta pau».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris