nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 27°
25°

D'Alema forma un Govern continuista que inclou comunistes i centredretans

Vuit ministres de Prodi es mantenen al Gabinet, en el qual hi ha sis dones

El nou primer ministre, Massimo D'Alema, primer excomunista que presideix un govern a Itàlia, presentà ahir el seu gabinet, en el qual s'inclou per primera vegada des del 1947 a ministres comunistes i alhora personalitats de centredreta.

El Govern, de 28 membres, es pot definir com a continuista respecte del del seu predecessor, Romano Prodi, i inclou sis dones, un rècord en la història italiana.

Vuit ministres, entre ells dos ministres claus, Carlo Azeglio Ciampi (Economia i Hisenda) i Lamberto Dini (Afers Exteriors), romandran a les seves carteres.

La presència de dos ministres del Partit dels Comunistes Italians trenca un tabú en la política del país, ja que des del 1947, els comunistes no participaven en un govern, a desgrat d'haver comptat històricament amb un ampli suport electoral.

El manteniment de Ciampi i Dini, que compten amb un prestigi internacional important, tranquil·litza els mercats així com els altres països de la Unió Europea, a pocs mesos del llançament de l'euro i davant la crisi de Kosovo.

El 56è Govern des de la postguerra intenta trobar un equilibri entre els sectors d'esquerra i els de centre, en general exdemocratocristians. El suport al precedent Govern de centreesquerra dels comunistes dissidents, liderats per Armando Cossutta, va ser premiat amb l'assignació de dos ministeris, entre ells un d'important i alhora delicat, el de Justícia, atorgat a Oliviero Diliberto, cap del grup al Parlament.

Diliberto haurà de lluitar amb els escàndols per corrupció que involucren diverses personalitats de l'oposició de dreta, entre ells el magnat de les comunicacions Silvio Berlusconi, condemnat a més de sis anys per la justícia italiana.

Ministeris  

Nou ministeris seran manejats pels Democràtics d'Esquerra (DS), entre ells el de Solidaritat Social, Comerç Exterior, Finances, Instrucció Pública, Treball i Desenvolupament del Sud.

L'arribada del popular batle de Nàpols, Antonio Bassolino, exdirigent de l'antic Partit Comunista, resulta una de les novetats del nou govern, que comptarà per primera vegada amb sis dones ministres, un rècord en la història d'Itàlia, com va subratllar el propi D'Alema durant la presentació del seu gabinet.

Suscitarà polèmiques, tant dins de l'esquerra com en la dreta, el nomenament de personalitats de centredreta a les carteres de Defensa i Comunicacions.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris