cielo claro
  • Màx: 31°
  • Mín: 27°
32°

La restauració de l'arxiu fotogràfic Jeroni Juan dóna els primers fruits

La mostra «Minyonia» s'inaugurarà demà a Inca i viatjarà a Madrid

Una de les mostres de la fotografia.

27-12-2016

La tasca de catalogació i conservació de l'arxiu fotogràfic Jeroni Juan Tous comença a donar fruits. La Conselleria de Cultura del Govern balear i la Caixa d'Estalvis Colonya Pollença presentaren ahir la mostra Minyonia, una exposició itinerant constituïda per una selecció de fotografies de l'arxiu.

La producció d'exposicions temporals amb aquest fons és un dels punts més importants del conveni de conservació, perquè permetrà recuperar algunes imatges, que passen a ser positivades i tractades amb les més modernes tecnologies.

El calendari d'itineràncies ja ha estat designat. Les fotografies aniran en primer lloc al centre d'art de Sa Quartera d'Inca, al Centre Cultural de Pollença, a la biblioteca Can Torró d'Alcúdia i a l'Agrícola de Manacor. Encara s'està pendent de tancar les dates d'exposició a Madrid, però el director general de Cultura, Jaume Gil, confirmà que la mostra viatjarà fins a alguna de les sales del MEC. El periple inicial acabarà a Palma, a la Casa de Cultura. Un altre dels indrets on es podrà veure la mostra és la sala d'exposicions temporals del Museu de Menorca.

Les imatges que es poden veure són treballs realitzats entre 1880 i 1950. La major part són fotografies d'estudi d'infants ara per ara no identificats "llevat del retrat de la poetessa Maria Antònia Salvà", de Palma i de la pagesia, però també n'hi ha preses a l'exterior les quals representen nins i nines en diverses situacions, a més de grups destacats, com és ara els Blauets de Lluc. Corresponen a distints autors, entre ells Juli Virenque, l'Arxiduc, Josep Trullol, Antoni Vives, Bartomeu Ferrà i el mateix Jeroni Juan.

El responsable de Colonya Pollença, Martí Torrandelll, explicà que «la tasca de rescat d'aquest llegat ens omple d'entusiasme pel seu valor documental, històric i artístic. Quan hom veu les fotografies queda molt satisfet per la seva qualitat».

D'altra banda, Jaume Gil aprofità l'avinentesa per explicar l'estat de la catalogació del fons. En aquests moments s'ha avançat bastant, encara que tan sols s'ha fet mig any de feina i ja hi ha molts de negatius i plaques de vidre que han passat per les mans dels experts. De totes maneres, la tasca és llarga i es perllongarà alguns anys. «En aquests moments estam cercant un sistema en suport informàtic que ens permeti processar la informació i la seva propera utilització».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris