cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
22°

La pressió de Clinton i la intervenció de Husein fan reviscolar el procés de pau

Si les negociacions van bé l'acord podria ser firmat demà a la Casa Blanca

Bill Clinton, amb Iasser Arafat i Benjamin Netanyahu.

27-12-2016

La intensa pressió del president Bill Clinton sobre els protagonistes del procés de pau al Pròxim Orient i la presència del rei Husein de Jordània en les negociacions d'ahir, han reobert les portes a la possibilitat d'arribar a un acord entre Israel i els palestins.

Fonts diplomàtiques digueren que «l'atmosfera d'avui (per ahir) en la negociació ha millorat, ja que ara hi ha més optimisme sobre la possibilitat d'arribar a quelcom en les pròximes hores».

Clinton s'uní ahir, dimarts, per cinquena vegada en sis dies, a les reunions de la plantació Wye (Maryland) amb el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, i el president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Iasser Arafat, als qui dues hores abans se'ls sumà el monarca jordà.

Estats Units confia que els bons oficis negociadors del rei de Jordània contribueixin a construir els ponts necessaris entre les dues delegacions i que aquestes arribin a un acord polític en les pròximes hores que aclareixi el camí cap a les negociacions finals.

Segons fonts diplomàtiques consultades, si les parts assoleixen un compromís polític del tipus que sigui, es podria firmar demà, dijous, a la Casa Blanca. Per als EUA, Husein de Jordània «pot jugar un paper constructiu en les negociacions d'avui», digué Joe Lockhart, que també informà que la invitació formal a Wye vingué de la secretària d'Estat, Madeleine Albright.

Husein de Jordània ha actuat en ocasions anteriors com a mediador entre israelians i palestins: el 1997 amb els acords d'Hebron pels quals Israel tornà a l'Autoritat Palestina el control sobre la ciutat cisjordana que donà nom al pacte.

També ha exercit una tasca menys i ha mantingut reunions amb representants de les dues delegacions i ahir s'entrevistà amb el subsecretari d'Estat adjunt per al Pròxim Orient, Martin Indyk, de l'evolució de les conversacions. Ambdues parts coincideixen en el fet que després del pessimisme de dilluns i els «importants serrells que encara queden per tancar», tant israelians com palestins «tenen visió política» i determinació per acabar la negociació.

El sopar que mantingué Clinton amb Netanyahu i Arafat a Wye creà la dinàmica necessària entre les dues delegacions per prosseguir la sisena jornada de negociacions.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris