cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 27°
23°

Arafat, Netanyahu i Clinton negocien la pau a marxes forçades a Maryland

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el president de l'Autoritat Palestina, Iasser Arafat, negociaven ahir contra el rellotge un acord que torni a posar en marxa el procés de pau per a Pròxim Orient.

Els dos líders, que des del dijous negocien sense aturar en un aïllat indret de Maryland, comptaren ahir de nou amb la mediació del president Bill Clinton, promotor de la cimera, que viatjà tres vegades a la plantació riberenca del Riu Wye on es realitzen les converses per tractar d'apropar els interlocutors.

En principi Clinton tan sols havia d'intervenir a les converses (EUA és representat per la secretària d'Estat, Madeleine Albright) en cas que fos necessària la seva mediació, però des del dissabte gairebé no ha abandonat l'indret.

Ahir se sumaren nous negociadors a la cimera començant pels ministres d'Exteriors i Defensa d'Israel, Ariel Sharon i Isaac Mordechaii. A més a més, des de dissabte a la nit es troba als EUA l'enviat de la Unió Europea per al Pròxim Orient, l'espanyol Miguel Àngel Moratinos, que va dir que «Estats Units ha admès la Unió Europea com associada en aquesta cimera» i que ell ja s'ha posat en contacte amb les tres parts que li han assegurat que «hi ha certs progressos, encara que queden coses per resoldre».

Alguns dels rumors que circulen, però, apunten que a Wye es podria arribar a un acord parcial, una declaració en la qual es registrin els punts en els que hi ha coincidència, a l'espera d'aconseguir, en poques setmanes, un compromís complet.

El que es negocia a Maryland és un acord per tancar la fase intermediària de les negociacions de pau a causa del qual Israel cediria un 13% de territori addicional a l'Autoritat Palestina a canvi que aquesta prengui mesures concretes i dràstiques contra el terrorisme islàmic.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris