cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 26°
29°

La Policia deté l'exdictador Pinochet per ordre de la Justícia espanyola

El Govern xilè ha presentat protestes formals per l'arrest de l'actual senador

L'exdictador xilè Augusto Pinochet és ingressat en una clínica de Londres.

27-12-2016
L'exdictador xilè Augusto Pinochet, que es troba ingressat en una cèntrica clínica privada de Londres, va ser detingut ahir en virtut d'una demanda de la Justícia espanyola, fet que suscità les protestes formals del Govern xilè.

Un portaveu d'Scotland Yard es limità a informar que «un home de 82 anys» va ser detingut divendres com a «conseqüència d'una petició d'extradició de la Justícia madrilenya, vinculat a acusacions d'assassinats de ciutadans espanyols a Xile entre l'11 de setembre del 1973 i el 31 de desembre del 1983».

El mateix portaveu indicà que l'«exhome fort» xilè compareixerà davant un tribunal en una data que encara no ha estat fixada. La Policia britànica rebutjà revelar on es troba actualment el general Pinochet, però fonts del Regne Unit varen assenyalar que encara no és a la clínica londinenca.

Informació

D'altra banda, els serveis del primer ministre britànic, Tony Blair, si bé reconegueren que «se'ns manté informats» de tot allò relacionat amb la situació de Pinochet, es negaren a comentar la detenció, per considerar que «l'assumpte depèn de la Policia i la Justícia».

«No es tracta d'una decisió política, sinó d'un tema que ha de ser tractat per la Policia», indicà, de la seva banda, un portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors britànic.

L'ambaixador xilè a Londres, Mario Artaza, va ser qui revelà ahir a través d'una ràdio xilena que l'actual senador vitalici, que governà Xile entre el 1973 i el 1990, es trobava «retingut» a Londres, on s'havia sotmès a una operació d'una hèrnia discal. La mesura de control judicial va ser presa per un jutge londinenc i notificada divendres al general Pinochet, segons la mateixa font.

La Policia britànica rebé una sol·licitud de la Justícia espanyola en els primers dies d'aquesta setmana perquè interrogassin l'exdirector en relació a assassinats de ciutadans espanyols perpetrats quan dirigia la junta militar xilena.

Els jutges de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón i Manuel García Castellón, que investiguen a Espanya des del 1996 els crims comesos durant la dictadura xilena, posaren en pràctica un procediment d'urgència, via Interpol, la Policia Internacional, destinat a evitar les vies diplomàtiques, que consideren massa lentes.

Pinochet tenia previst tornar a Xile els propers dies. En un primer moment, Londres es negà a confirmar la presència de l'exdictador xilè en el seu territori.

No obstant això, el Ministeri d'Afers Exteriors britànic va precisar ahir que Pinochet no està protegit per la immunitat diplomàtica, encara que, com va afirmar el cap de la diplomàcia xilena, José Miguel Insulza, disposi d'un passaport diplomàtic.

Segons fonts judicials, la detenció podria ser una mesura preventiva, ja que perquè Augusto Pinochet sigui interrogat, l'interrogatori ha de ser autoritzat per un tribunal britànic, ja que només la Justícia està en condicions d'autoritzar en el Regne Unit que un estranger comparegui davant un magistrat per crims comesos a l'exterior.

La dictadura militar xilena, que comença amb el cop d'Estat de l'11 de setembre del 1973, és considerada responsable de la desaparició de 1.198 opositors, els cadàvers dels quals encara no han estat trobats. L'organització de defensa dels drets humans Amnistia Internacional va assenyalar al Govern britànic que es tracta d'una «oportunitat única de cooperar en la lluita contra la impunitat per les violacions dels drets humans a Xile». D'altra banda, la diputada socialista xilena Isabel Allende va considerar «molt important» la detenció del general Pinochet.

L'Audiència Nacional, a l'espera d'autorització per anar a interrogar Pinochet

Els jutges de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón i Manuel García Castellón, esperen l'autorització de les autoritats britàniques per anar a interrogar l'exdictador Augusto Pinochet. Els magistrats esperen una confirmació del Govern anglès, a les seves comissions rogatòries per interrogar Pinochet, que està sent investigat a Espanya per la seva relació amb la desaparació de 79 espanyols durant les dictadures xilena i argentina.

En concret, va ser el magistrat Baltasar Garzón qui va cursar una petició a la Interpol perquè retingués l'exdictador a Londres, davant la possibilitat que, una vegada admesa la comissió rogatòria corresponent, tingués la possibilitat d'anar a interrogar-lo .

Garzón investiga els crims i desaparacions ocorregudes durant la dictadura argentina i concretament vol saber més informació sobre la denominada «operació Còndor», en què tant la dictadura argentina com la xilena haurien coordinat les seves accions delictives. Manuel García Castellón investiga les desaparacions d'espanyols.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris