cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
29°

La cimera vol que els EUA deixin d'aplicar la Llei Helms

Els ministres d'Afers Exteriors iberoamericans alteraran «entre un cinc a un 10 per cent» del projecte de declaració final de la Cimera, ja finalitzat però encara no fet públic, encara que mantindran el punt vuitè relatiu a l'aplicació de la Llei Helms"Burton per part dels EUA.

Del projecte de feina presentat ahir als ministres d'Afers Estrangers iberoamericans, el punt vuitè reitera l'«exortació al Govern dels Estats Units perquè posin fi a l'aplicació de la Llei Helms"Burton, en conformitat amb les resolucions de l'Assemblea General de les Nacions Unides».

El punt rebutja enèrgicament l'«aplicació extraterritorial de lleis nacionals i d'operacions encobertes que violin les lleis» de tercers estats.

D'altra banda, mentre ahir s'avançava que la declaració final de la vuitena cimera iberoamericana inclourà una crida a l'atenció als mercats financers iberoamericans «perquè s'adeqüin a la realitat econòmica del subcontinent», els caps d'estat i de govern començaven a arribar. El sempre protagonista d'aquestes reunions, des que se celebrà la primera el 1991, Fidel Castro, es va trobar despús"ahir amb la no gaire sorprenent negativa d'un president, del nicaragüenc, Arnoldo Alemán, a acudir a la cimera iberoamericana de l'Havana, l'any vinent. Doncs, condemnats a la rivalitat, tots dos s'allotgen, casualment, al mateix hotel.

Malgrat el fred i el mal temps que hi ha a la segona ciutat de Portugal, el clima s'escalfa per moments. El motiu és que, a més de la preocupació relativa per l'economia llatinoamericana, la cimera ha esdevingut una avantsala de la de l'any vinent a l'Havana.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris