nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 11°
11°

Clinton exigeix a israelians i palestins un acord abans de dimarts

El president dels EUA advertí a Netanyahu i a Arafat que la proposició és innegociable

Un moment de la reunió entre Netanyahu, Arafat i Clinton.

27-12-2016

El president nord-americà, Bill Clinton, donà de termini fins el pròxim dimarts a palestins i israelians perquè assoleixin «un acord global o total», a Wye Plantation (Maryland), segons indicaren responsables palestins.

Clinton indicà, en el seu encontre amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i amb el president de l'Autoritat Palestina, Iaser Arafat, que el procés de pau està bloquejat des de «fa massa temps».

«El president nord-americà indicà als dos responsables que tenen com a termini fins el pròxim dimarts per arribar a un acord i que aquesta proposició és innegociable», indicà un responsable palestí que exigí l'anonimat.

«Clinton li va dir als dos homes que tenien fins dimarts per arribar a un acord i que la proposta era per tot o res», assenyalà la font.
«Vaig esperar 17 mesos. Sé que vostès dos tenen dificultats internes, però jo tenc preocupacions internacionals».
«No hi poden haver més retards ni més solucions a mitges. Si no arribam a un acord, estic llest per dir públicament dimarts que tot va ser un fracàs», hauria afegit Clinton, sempre segons la font.

«Els Estats Units continuaran tractant d'ajudar el Pròxim Orient, però no podem continuar amb aquest tipus d'intervenció intensiva», afirmà el funcionari citant el mandatari nord-americà.

No hi hagué confirmació immediata dels comentaris de Clinton per part de funcionaris israelians i nord-americans, els qui intenten imposar una veda informativa entorn a les negociacions que es desenvolupen en el centre de conferències de Wye River, en la zona rural de Maryland, uns 110 quilòmetres a l'est de Washington.

Però estava clar per als nord-americans que Clinton havia decidit augmentar la pressió quan enclaustrà els negociadors palestins i israelians en residències a Wye River sota la mirada vigilant i exigent de la secretària d'Estat, Madeleine Albright.

Clinton llançà la cimera dijous, amb negociacions centrades en un paquet de propostes nord-americanes per vincular un replegament israelià d'un 13% del territori de Cisjordània "per la qual cosa els palestins tindrien un domini, parcial o complet, de 40% del territori" a canvi de passes específiques per part de l'autoritat palestina per detenir la violència antiisraeliana.

Ambdues parts arribaren a un acord respecte del replegament israelià, però sembla que encara romanen profundes diferències respecte d'aspectes relacionats amb la seguretat i altres assumptes com la construcció d'assentaments jueus i les futures transferències de terra per a l'autogestió.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris