cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
22°

L'OTAN dóna deu dies més a Belgrad perquè compleixi els acords

El kosovar EAK rebutja el compromís aconseguit entre Milosevic i Holbrooke

El Consell Atlàntic decidí ahir donar a Belgrad deu dies de termini addicional per complir les exigències de la comunitat internacional. El termini s'allarga així des de les 7.00 del matí d'avui fins dia 27. A partir d'aquest moment, podran llançar-se atacs aeris sobre objectius militars serbis.

D'altra banda, l'Exèrcit d'Alliberament de Kosovo (EAK) rebutjà ahir l'acord i amenaça de «continuar la guerra per la llibertat», si les forces sèrbies continuen impedint la tornada dels civils a les seves cases.

Mentrestant, el secretari general de l'OTAN, Javier Solana, criticà el règim del president Slobodan Milosevic i va demanar als iugoslaus que «obrin un nou capítol de la seva història», en una conferència de premsa realitzada a Belgrad.

Intolerància

«Hi ha massa intolerància, massa sofriment, massa violència en aquest país i sota aquest règim en aquests darrers anys», va subretxar.
«Molt de tot això ha vingut provocat per uns dirigents que han abusat del seu poder polític», va manifestar. «Els últims exemples són molt clars, amb el tancament de diaris independents», afegí Solana amb referència a la suspensió de tres rotatius de Belgrad, Nasa Borba, Danas i Dnevni Telegraf.

«El resultat és que Iugoslàvia ha estat molt aïllada de la comunitat democràtica europea de nacions», va matisar el secretari general de l'OTAN. «Anim als iugoslaus que obrin un nou capítol de la seva història i treballin de cara al diàleg i la reconciliació», exposà.

Amb anterioritat, el secretari general de l'Aliança havia anunciat la firma de l'acord sobre les operacions aèries per a la verificació de la situació a Kosovo entre l'OTAN i el Govern iugoslau, i advertí que «qualsevol atac o intenció hostil contra els avions de verificació de l'Organització tindrà les més greus conseqüències».

A més, va assenyalar que, segons les informacions que disposa l'OTAN, encara queden a Kosovo unitats de la Policia especial sèrbia que, segons opinió del diplomàtic espanyol, «han de retirar-se immediatament».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris