cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

L'esquerra aposta per D'Alema per liderar un nou Govern

És vist com un dels polítics més hàbils de l'actual panorama italià

L'esquerra italiana es juga el tot pel tot en haver proposat Massimo D'Alema, líder de Demòcrates d'Esquerra (DS), com a successor del primer ministre Romano Prodi, que ahir renuncià a liderar un nou Executiu. Els comunistes liderats per Armando Cossutta anunciaren de manera sorprenent que proposaran al president de la República, Oscar Luigi Scalfaro, el nom de D'Alema com a futur cap de Govern.

La candidatura de D'Alema, líder del major partit de la coalició de centre esquerra l'Olivera, que governà quasi dos anys Itàlia i és considerat un dels polítics més hàbils i astuts del panorama polític, ha tingut el suport també amb «cautela» dels centristes de la Unió Democràtica per a la República (UDR), que fins ara vetaren la tornada de Prodi. Pels comunistes «cossuttianos», D'Alema podria ser la personalitat clau per governar a Itàlia.

Romano Prodi donà suport obertament la possibilitat que D'Alema rebi l'encàrrec del president Scalfaro. El portaveu del partit Verd, Luigi Manconi, manifestà també el seu total suport a la candidatura de D'Alema.

En una reunió de tots els dirigents de l'Olivera, en la qual participaren Prodi i el vicepresident Walter Veltroni, s'analitzà també la possibilitat d'ampliar la majoria que va ser derrotada divendres passat i que provocà la caiguda del cap de Govern.

«L'Olivera presentà una posició unitària al president de la República», precisà el portaveu de DS, Fabio Mussi, qui afegí que «és necessari un Govern amb una majoria sòlida que pugui aplicar la llei pressupostària i complir amb els compromissos adquirits després del llançament de l'euro i que doni treball, seguretat, reformes, estabilitat i innovacions».

El suport o l'abstenció dels centristes d'UDR, dirigits per l'expresident Francesco Cossiga, que rebutjaren donar suport a Prodi, serà determinant, així com la posició del líder de Partit de Refundació Comunista, Fausto Bertinotti.

Bertinotti assegurà per primera vegada que podria fer costat a un possible Govern de D'Alema si aquest estava disposat a «revisar» la llei pressupostària.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris