cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 26°
26°

Israelians i palestins han d'arribar a un acord tot i els obstacles

La Casa Blanca, molt esperançada en les converses entre Netanyahu i Arafat

Benjamin Netanyahu, Bill Clinton i Iasser Arafat, en roda de premsa.

27-12-2016

Dirigents israelians i palestins, que ahir començaren en els Estats Units una cimera afavorida pel president nord-americà Bill Clinton, es veuen obligats a arribar a un acord, malgrat la quantitat d'obstacles que encara es poden trobar en el camí cap a la pau.

La principal incògnita de l'obertura de la cimera de Wye Plantation (a Maryland, a prop de Washington), continua sent l'actitud del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que va fer tot el possible per llevar importància a l'acord i hi ha posat nou condicions, entre les quals destaca el compromís palestí en la lluita antiterrorista.

«Els israelians han de comprendre que l'oportunitat oferta a Wye Plantation és única», assenyalava ahir el diari palestí En-Qods. El president palestí, Iasser Arafat, ja ha fet concessions i ha acceptat disminuir considerablement les seves pretensions defensant la proposta nord-americana sobre la retirada israeliana d'un 13 per cent de Cisjordània, la qual cosa significa un control palestí, total o mixt, d'un 40 per cent de la superfície total del territori.

La possibilitat d'acord que obre la cimera podria, a més, portar Arafat a cedir alguna cosa més de terreny perquè sembla veure's obligat a tornar a casa amb alguna cosa concreta després de 21 mesos de bloqueig de les negociacions, des de l'evacuació parcial de la ciutat d'Hebron per les tropes israelianes el gener del 1997.

El president de l'Autoritat palestina ha de demostrar al seu poble que el procés de pau donarà els seus fruits i arribarà algun dia a la creació d'un Estat palestí.

Violència

De tota manera, als territoris ocupats es multiplica l'activitat dels grups radicals contraris al procés de pau i és visible l'augment del suport de la població als atemptats. Una enquesta publicada ahir revela que el 51 per cent dels habitants de Cisjordània i Gaza són partidaris de la violència.

Per part israeliana, Benjamin Netanyahu manté la seva actitud de fermesa i tot sembla indicar que a la cimera insistirà en les seves reivindicacions en matèria de seguretat.

Netanyahu podria, en cas de fracàs, argumentar que Arafat no s'ha fet ressò de les nou condicions exigides però, si s'arriba a un acord, podria capitalitzar l'èxit en haver imposat les seves exigències al president palestí.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris