cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 27°
30°

L'OTAN recorda a Milosevic que el temps corre i li exigeix que compleixi els acords

L'Aliança manté la pressió de l'amenaça militar «fins al darrer moment»

105040

Dos nins kosovars juguen en el camp de refugiats de Kisna Reka.

L'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (l'OTAN) no descarta encara que es pugui realitzar a partir de les 7.00 hores del matí del pròxim dissabte l'atac aeri aliat selectiu a posicions sèrbies dins i fora de la república de Kosovo, si Belgrad «continua sense complir» les tres condicions incloses a l'acord que negocia l'ambaixador nord-americà Richard Holbrooke. El rellotge descompta hores i Milosevic no compleix.

A fonts aliades es reitera que l'OTAN continuarà mantenint la pressió de l'amenaça militar «fins al darrer moment» per obligar el líder serbi a sortir de la crisi per la via diplomàtica, «tot segueix en vigor i els preparatius per al bombardeig continuen endavant».

L'OTAN assenyala que seria prematur abandonar en aquest moment els mecanismes de pressió fins que no es verifiqui que els elements de l'acord de Holbrooke es compleixen a la pràctica, «per ara només tenim paraules sobre un paper que no ha estat firmat ni aplicat». Els setze països aliats exigeixen a Slobodan Milosevic que faciliti la tornada dels refugiats i desplaçats kosovars d'origen albanès a les seves llars, que desmantelli els controls i les barricades i que les forces sèrbies tornin a l'estat que hi havia abans del passat mes de març.

Mentrestant, avui es reunirà a París el Grup de Contacte per estudiar l'acord negociat per l'enviat especial nord-americà i l'OSCE a Viena per preparar la missió de verificació. En aquest sentit, el ministre d'Exteriors polonès i actual president de torn de l'OSCE viatjarà demà a Belgrad per firmar l'acord que permetrà el desplegament dels 2.000 observadors que comprovaran que Milosevic compleix les seves obligacions internacionals.

L'OTAN també estudia el paper que exercirà en aquesta missió en coordinació estreta amb l'OSCE i enviarà en els pròxims dies una delegació per firmar amb les autoritats sèrbies l'acord que li permetrà sobrevolar l'espai aeri de Kosovo.

Els països aliats també fan feina sobre una nova resolució de les Nacions Unides (l'ONU) que incorpori els elements de l'acord de Holbrooke per vincular directament Milosevic amb els seus objectius i crear una base legal que serveixi de precedent a futures accions militars i sancionadores, si des de Belgrad no s'acaten les disposicions de les lleis internacionals. Però la prioritat de l'OTAN és continuar examinant de prop els moviments del líder serbi i comprovar si compleix amb els seus compromisos. Fins l'horabaixa de demà el Consell de Seguretat de l'Aliança mantindrà en vigor l'ordre d'actuació i serà llavors quan decideixi si la suspèn o prolonga el termini.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris